Fuldoklik az adósságban a világgazdaság

hangulat kockázat tőzsde befektetés rohanás
Vágólapra másolva!
Alig marad el a világ teljes adósságállománya a 2018 elején beállított mindenkori csúcstól – derül ki egy friss jelentésből. Ez azt jelenti, hogy a világgazdaság továbbra is fuldoklik az adósságtól. Ráadásul a Bank of America szerint a vállalati eladósodottság okozza ma a legnagyobb fejfájást a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

A teljes globális adósságállomány 244 ezer milliárd dollár körül mozog, ami csak enyhe csökkenést jelent a 2018 elején elért 247 700 milliárdhoz képest, ami mindenkori csúcsnak számított – derül ki az Institute of International Finance (IFF) adataiból. Ez pedig ráerősíthet egyes piaci szereplők azon félelmére, miszerint az erősen megemelkedett adósságállomány a globális gazdasági ciklus kései fázisát jelzi.

A 244 ezer milliárd dolláros összeg felfoghatatlanul nagynak tűnik, de jobban megvilágítja a mértékét, ha azt nézzük, hogy több mint háromszorosa a világgazdaság méretének.

A globális GDP-hez mérten ez 318 százalékot jelent, ami éppen alatta van a 2016-ban elért 320 százalékos rekordnak.

Mindez úgy jött össze, hogy az elmúlt két évben a világgazdaság egy ciklikus felfutási időszakot tapasztalt – hangsúlyozza az IIF jelentése.

Rendszerszintű sérülékenység

Szélesebb perspektívából nézve, a magas adósságállományok tipikusan összekapcsolódnak rendszerszintű sérülékenységekkel, valamint csökkentik az államok és a vállalatok lehetőségeit arra, hogy kivédjék az esetleges pénzügyi nehézségekből adódó sokkhatásokat – mondta Emre Tiftik, az IIF szakembere.

Kitartóan súlyos adósságteher nyomja a világgazdaság vállát Forrás: EyePress News

A kockázatok tekintetében azonban fontos, hogy pontosan milyen adósság növekszik – tette hozzá Tiftik.

Kiemelt jelentősége van annak például, hogy az adósság milyen fizetőeszközben van elszámolva, hogy milyen a lejárata vagy hogy milyen szektorokból érkezik.

Ha például egy állam erősen támaszkodik külföldi fizetőeszközben elszámolt rövid lejáratú hitelekre, akkor kiemelten ki van téve az esetleges sokkhatások negatív következményeinek.

Vállalati fejfájások

A jelentésből emellett kiderül, hogy a vállalati adósságnövekedés a teljes globális bővülés harmadát teszi ki 2016 óta. Ez azt jelenti, hogy a vállalati adósságok GDP-arányos rátája rekord magasságot ért el. Összességében,

a pénzügyi cégeken kívüli vállalatok és a kormányzatok adósságai felelnek a hitelnövekedés több mint háromnegyedéért a 2008-as pénzügyi válság óta.

A régiós arányokat tekintve az látszik, hogy míg a feltörekvő piacokon elsősorban a vállalati adósságok jelentősek, addig a fejlett gazdaságokban az államadósság gyorsabban bővül – emelte ki Tiftik a jelentésben.

A vállalati adósságok miatt aggódnak az alapmenedzserek Forrás: AFP/Spencer Platt

Ezzel párhuzamosan a Bank of America Merrill Lynch is közzétett egy jelentést, amelyben arra jutott, hogy

a vállalati adósságok jelentik a legnagyobb aggodalmat a nagybefektetők körében.

Olyannyira, hogy az anyag hangsúlyozta, az alapmenedzserek körében a vállalati eladósodottsággal kapcsolatos félelmek extrém módon megemelkedtek.

További fontos tényező a háztartások adósságállománya, melyre az IIF jelentése is kitért. A háztartások eladósodottsága a feltörekvő piacokon nő a leggyorsabban, és 2018 harmadik negyedévében elérte a 12 ezer milliárd dollárt. Ezzel együtt a jelentés olyan fejlett országokban is jelentős háztartási adósságnövekedést mutatott ki, mint Franciaország, Belgium vagy Finnország.