Brutális vállalati adósságok fenyegetnek

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az idei év második felének piaci mozgásait jelentős részben az USA és Kína között fennálló kereskedelmi konfliktussal kapcsolatos aggodalmak és fejlemények határozták meg. Van azonban egy olyan kockázati tényező, amelyre sokkal kevésbé figyelnek a piaci szereplők. A hatalmas vállalati adósság azonban sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet.
Vágólapra másolva!

Bár a vámháború és a brexit körüli bizonytalanságok lefoglalják a befektetők figyelmét, csak kevesen néznek le a mélybe, és látják meg, sokkal nagyobb kockázatok fenyegetik az indexeket. A CFRA Research befektetési stratégája, Lindsey Bell a CNBC-nek nyilatkozva figyelmeztetett, gigantikus méretű vállalati adósságállomány halmozódott föl az Egyesült Államokban.

Ráadásul az adósságállomány akkor nőt meg, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed éppen egy szigorítási ciklusban van, vagyis a kamatok emelkedése csak még tovább növelheti a hitelállományból fakadó kockázatokat.

Több mint 9000 milliárd dollárnyi adósság van kint a vállalatok mérlegeiben, ami igencsak aggasztó szám

– hangsúlyozta Bell.

Emellett az idei év második negyedévében a GDP-hez viszonyított vállalati hitelállomány meghaladta a 45 százalékos szintet, ami új ciklikus csúcsnak számít. Az elemző hozzátette, a megelőző három ciklus során a ráta egyszer sem érte el ezt a mértéket.

A volt jegybankelnök is aggódik

Bell aggodalmai egyébként összecsengenek a jegybank volt elnökének, Janet Yellennek a szavaival. Yellen hétfőn, egy New York-i rendezvényen közölte, a magas vállalati adósságállomány még súlyosabbá tehet egy esetlegest piaci mélyrepülést, ráadásul sorozatos bedőléseket eredményezhet szerte a vállalati szektorban.

Súlyos terhet jelentenek a céges adósságok Forrás: Pixabay.com

Annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, Bell szerint arra volna szükség, hogy sokkal alaposabban megvizsgáljuk a cégek egészségi állapotát. A befektetőknek tehát föl kell mérniük a társaságok mérlegeit, illetve a cash flow-kat.

Azt kell tehát látni, hogy az egyes cégek mekkora adósságállománnyal rendelkeznek, és mennyire lesznek képesek visszafizetni azt, ha a kamatok emelkednek

– tette hozzá a szakember.

Bell kiemelte, az alacsonyabb kapitalizációjú papírok mögötti cégek sokkal jobban el vannak adósodva, mint a magas kapitalizációjú vállalatok. Az előbbi kategóriába eső 2000 részvényt tömörítő Russel 2000 index 2,5-szer jobban el van adósodva, mint az S&P 500 index. Ha pedig a Fed még tovább emeli a kamatokat, a hitelfelvételi költségek mellett a vállalati kamatköltségek is fokozódnak majd.

Csúcsra futott profitok

A másik komoly problémát az jelentheti, ha mindeközben a céges profitnövekedések is csúcsra futnak, vagyis elérik a felső határt, ahonnan lefelé vezet út.

A jelenlegi konszenzus szerint a profitnövekedés 7,5 százalékos lesz 2019-ben, ami igen komoly lassulás lenne az idén látott 23 százalékhoz képest.

Bell és a csapata úgy számol, a fordulat után végül 5 százalékon landolhat a növekedési ráta.

Miközben a CFRA Research elemzői felülsúlyozzák jövőre a közműveket és az energiapapírokat, emellett arra számítanak, hogy a technológiai papírok és szépen fognak teljesíteni 2019-ben. Hozzátették, az elmúlt időszak szakadásai után a technológiai részvények igen kedvező értékeltségekre süllyedtek.