A jegybank sem tudja megmenteni az amerikai részvénypiacot

jegybank FED USA amerika
Vágólapra másolva!
A múlt hét egy újabb brutális eladási hullámot hozott, és ezzel 38 éve nem látott rossz decemberi kezdés jött össze az amerikai részvénypiacon. Bár a héten összeül a jegybank és kamatdöntő ülés lesz, egyes közgazdászok szerint ez sem lesz elég ahhoz, hogy visszapattanjak az árfolyamok.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten brutális összegeket vontak ki az amerikai részvénypiacról a befektetők, és ezzel 1980 óta nem látott negatív decemberi kezdést hozott össze a Wall Street. A Dow Jones index közel 500 pontot esett, amivel több mint 10 százalékkal marad el az októberi csúcsához képest. Ez pedig már megfelel a korrekció széles körben elfogadott definíciójának – írja a MarketWatch. Emellett az S&P 500 és a Nasdaq index szintén korrekciós tartományban van. Az S&P 500 és a Dow már az év egészét tekintve is mínuszban áll, míg a Nasdaq éppen hogy tartja magát 0,1 százalékos idei emelkedéssel.

A decemberi durva szakadások azért is szembetűnők, mert ez a hónap hagyományosan az úgynevezett mikulásrali ideje, vagyis általában kedvező időszaknak számít az amerikai piacon.

Bár a jelenlegi helyzet elég rossz, valószínűleg nem elég rossz ahhoz, hogy érdemben befolyásolja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed politikáját

– mondta Tom Porcelli, az RBC Capital Markets közgazdásza.

A Fed sem menti meg Wall Streetet a zuhanásoktól Forrás: 123rf.com

Bár egyes Fed hivatalnokok korábbi megjegyzései arra engedtek következtetni, hogy a központi bank egy decemberi kamatemelés után szüneteltetheti a szigorítást, azonban Porcelli úgy véli, az amerikai gazdasági adatok továbbra is erősek, vagyis a jegybank várhatóan nem fog hirtelen döntést hozni kifejezetten a részvénypiac miatt. Tehát annak ellenére, hogy a részvénypiaci volatilitás megugrott, az árfolyamok még nem estek akkorát, hogy ez azonnali szünetre kényszerítse a Fedet. Porcelli felhívta a figyelmet arra, hogy

szemben például az 1998-as feltörekvő piaci válsággal, az amerikai részvények idén nem zuhantak be igazán, csupán laposan állnak, ha a 2018-as teljes hozamokról van szó.

Következésképpen az elemzői véleményekből az olvasható ki, hogy az amerikai gazdasági fundamentumok nem támasztják alá azt a várakozást, hogy a Fed a héten hirtelen behúzná a féket. Az amerikai munkaerőpiac ugyanis erős, a bérek pedig emelkednek, vagyis nem érdemes arra számítani, hogy a makrogazdaság (a jegybankon keresztül) megmenti a részvénypiacot – mondta Putri Pascually, a PAAMCO ügyvezető igazgatója.

A Fed egyébként szerdán kezdi meg a kétnapos tanácskozását, és a piaci szereplők negyedpontos kamatemelésre számítanak. Ha a szigorítás megtörténik, akkor ez lenne idén a negyedik emelés. Emellett kedden és szerdán amerikai ingatlanpiaci adatok is megjelennek majd, illetve napvilágot lát a harmadik negyedéves GDP-adat felülvizsgálata is.