Rekord összeget vontak ki az amerikai részvényalapokból

'Fearless Girl' statue face off Wall Street Bull in New York US New York USA United States 2017 WALL STREET STATUE Charging bull Fearless Girl gender pay gap gender diversity
NEW YORK, USA - MARCH 29: The "Fearless Girl" statue, a four-foot statue of a young girl, defiantly looks up the iconic Wall Street "Charging Bull" sculpture in New York City, United States on March 29, 2017. "Fearless Girl" statue was installed in front of the bronze "Charging Bull" for International Women's Day earlier this month to draw attention to the gender pay gap and lack of gender diversity on corporate boards in the financial sector. The statue will remain at her post until February 2018. Volkan Furuncu / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Rekord mennyiségű összeget húztak ki az elmúlt héten a befektetők az amerikai részvényalapokból, de több milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a kötvénypiacról is, ahogy a kockázatkerülés egyre inkább fokozódott.
Vágólapra másolva!

Több mint 46 milliárd dollár tűnt el a héten az amerikai részvénypiaci befektetési és tőzsdén kereskedett alapokból, ami az eddigi legnagyobb összegnek számít – írja a CNBC a Lipper adatai alapján.

Mindeközben szintén rekordnak számító, 13 milliárd dollárnyi tőkét húztak ki a befektetők a kötvényekből is.

A relatíve alacsony kockázattal futó pénzpiaci alapokba viszont 81 milliárd dollár áramlott, ami ugyancsak rekordnak számít a felmérések kezdete óta.

A jelentős mértékű tőkekivonás mögött az áll, hogy a befektetői bizalom megroppant az elmúlt időszakban tapasztalt jelentős veszteségek miatt – ez pedig előidézte a kockázatkerülést. A menekülés egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy a tőkekivonás egyszerre érintette a magas kockázatú részvényeket és az alapvetően biztonságosnak számító kötvénypiacot. Ez annak tudható be, hogy az amerikai részvény- és kötvénypiac egyszerre mutatott gyengülést, ami egy rendkívül ritka együttállásnak számít.

A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén. Forrás: AFP/Spencer Platt

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folyamatosan kamatot emel, a vállalati adósságok magasak, a rövid lejáratú kötvények relatív hozamai pedig emelkednek. Ehhez jön még az USA és Kína között fennálló kereskedelmi konfliktus, valamint a csökkenő vállalati profitokra vonatkozó előrejelzések. Mindezek együtt pedig arra ösztönözték a befektetőket, hogy inkább távol maradjanak a piacoktól.

Az amerikai részvényalapok december 11-ig idén átlagosan 6,3 százalékos mínuszban vannak, míg a kötvényalapok 0,9 százalékos gyengülést mutattak. A Lipper egyébként 1992 óta méri a tőkemozgásokat, és csütörtöktől szerdáig követi a hétnapos periódusokat.

Ezzel párhuzamosan egy felmérésből kiderült,

a magánbefektetők a leginkább pesszimisták a részvények teljesítményével kapcsolatban.

Ennek tudható be, hogy közülük 49 százalék számít arra, hogy a piac esni fog a következő hat hónap során – olvasható ki az American Association of Individual Investors elmúlt hetet lefedő kutatásából.