Amerika választ – mi lesz a tőzsdével?

Wall Street
Vágólapra másolva!
Akár komolyabb zavarokat is okozhatnak a piacon a kedden esedékes amerikai félidős választások. A történelmi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a második világháború utáni időszakban a tőzsde általában jól reagál a szavazásra.
Vágólapra másolva!

Ha a közvélemény-kutatásoknak igazuk van, akkor a befektetők idegesen reagálhatnak a kedden esedékes amerikai félidős választásokra. Az adatok szerint ugyanis 85 százalék esély van arra, hogy a Demokrata Párt többséget szerez a Képviselőházban – írja a MarketWatch a FiveThirtyEight adatai alapján. Donald Trump és a Republikánus Párt pozíciójának esetleges meggyengülése komolyabb felfordulást is okozhat a piaci szereplők körében, akik igencsak kiélvezhették a Trump megválasztása óta tapasztalt 28 százalékos részvénypiaci ralit. Lényegtelen tehát, hogy ki mit gondol Trump politikájáról, az biztos, hogy

a jelenlegi elnök eddig kifejezetten jó hatást gyakorolt a tőzsdékre

– mondja Stephen McBride, Risk Hedge Report szerkesztője.

Ahogy azonban a félidős választások közeledtek, az amerikai részvénypiac egyre nehezebb helyzetbe került, és rég nem látott gyenge októberi teljesítményt produkált. Az S&P 500 index például 7 százalékos havi mínuszt hozott össze, ami a legrosszabb havi teljesítmény volt a 2008-as válság óta. A nagy kérdés tehát az, mi várható novemberben, illetve a következő hónapokban.

Meglepő történelem

McBride szerint érdemes megfogadni a legendás guru, Warren Buffett tanácsát, és nem szabad összekeverni a politikai hangulatot a piaci befektetésekkel. Vagyis sokkal célravezetőbb lehet a történelmi tényekre támaszkodni, és nem arra, hogy milyen az éppen aktuális politikai hangulat az Egyesült Államokban. Ha pedig így teszünk, meglepő eredményekre juthatunk.

A félidős választások után visszatér a rali? Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Ha visszamegyünk a második világháború végéig, 1946-ot követően 18 félidős választással számolhatunk. És itt azonnal kapunk egy döbbenetes adatot.

Az amerikai részvénypiac ugyanis 12 hónapos távlatban minden egyes választás után emelkedést mutatott.

Teljesen mindegy, hogy milyen konstelláció alakult ki az elnök és a törvényhozás politikai viszonyaiban, 18-ból 18 alkalommal összejött a piaci erősödés a következő 12 hónapos időszakban.

Az éves átlagos izmosodás pedig 17 százalékos volt, de ha a választások évében elért mélyponthoz viszonyítunk, akkor még ennél is jobb az eredmény.

A mélypontoktól számítva a részvénypiac átlagosan 32 százalékot emelkedett a következő 12 hónapban.

Összevetésképpen, ez több mint a duplája az 1946 óta mért éves átlagos teljesítménynek. Ráadásul épp most lépünk be az elnöki ciklus harmadik évébe, amely hagyományosan a legerősebb időszak a részvénypiacok számára – hangsúlyozza az elemző. A négyéves ciklusok közül egyébként történetileg a második év a leggyengébb.

Izmos év előtt állunk?

Van azonban még egy dolog, amelyet érdemes észben tartani. Ahogy közelednek a félidős választások, az amerikai részvények általában gyengén teljesítenek. A választási években a január és október közti időszak átlagosan 1 százalék körüli eséseket hozott. Minden más év ugyanezen időszakában az átlagos teljesítmény durván 7 százalékos plusz volt.

Donald Trump elnöksége eddig igencsak kedvezett a befektetőknek Forrás: AFP/Mandel Ngan

McBride szerint tehát nagyjából úgy lehet tekinteni a félidős választásokra, mint egy ködre, amely leszáll a részvénypiacra. Ez pedig elhomályosítja a közeljövő politikai szituációját, vagyis a befektetők hagyományosan idegesek lesznek attól, hogy a választások előtt beüt a kisebb vagy nagyobb bizonytalanság.

Amikor azonban megvannak az eredmények, a füst pedig felszáll, akkor a befektetőkbe általában visszatér a piacba vetett bizalom, a részvényárfolyamok pedig ráállnak a növekedési pályára.

Következésképpen a történelmi tapasztalatok alapján arra lehet számítani, hogy az amerikai részvénypiac föl fog pattanni novemberben, ahogy a befektetők maguk mögött tudják majd a politikai bizonytalanságokat – zárja elemzését McBride. Fontos azonban megjegyezni, hogy a történelmi tapasztalatok egyrészt nem garantálják a jövőbeni mozgásokat, másrészt nemrég éppen azzal kapcsoaltban érkezett figyelmeztetés, hogy időszakosan visszatérhet egy rali, de ez valószínűleg nem fog túl sokáig kitartani.