Itt az újabb jóslat: visszatérhet a rali, de jövőre borús idők jönnek

bika, tőzsde
Vágólapra másolva!
Volt egy elemző, aki október elején sikeresen megjósolta, hogy azonnali korrekció várható az amerikai részvénypiacon. Hayes Martin most úgy látja, van még élet a részvénypiaci bikában, azonban az újabb felívelés nem fog megágyazni egy kitartó erősödési időszaknak. Jövőre tehát újabb nehézségekkel kell szembenézniük a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Manapság extrém mértékű pesszimizmus uralkodik a piacokon, ami végső soron megágyazhat a további emelkedéseknek – mondja Hayes Martin, a Market Extremes tanácsadócég elnöke. Az októberi szakadásokat sikerrel megjósoló szakember szerint a mostani eltúlzott negatív hangulat végül pozitív korrekcióhoz, vagyis részvénypiaci emelkedésekhez vezethet az Egyesült Államokban – írja a MarketWatch.

Martin az úgynevezett Inverse ETF Volume Ratio (IEVR) indexre hivatkozva fogalmazta meg a véleményét, mivel

ez a mutató az egyik legkönnyebb módja annak, hogy a befektetők megjátsszák a negatív hangulatot, vagyis a részvényárfolyamok csökkenését.

Az index volumene tehát elég jól méri, hogy milyen hangulat uralkodik a Wall Streeten.

Hangulatingadozás várható

Az IEVR pedig az elmúlt időszakban történelmi csúcsokat ütött meg, vagyis brutális mértékben megugrott a befektetői pesszimizmus – hangsúlyozta a szakértő. Ez azonban egyre inkább vételi lehetőséget fog kínálni, vagyis újabb ralira lehet számítani.

Martin becslése szerint

10-14 százalékos emelkedések várhatók a következő időszakban,

és egy ilyen erősödési ütem elég lenne ahhoz, hogy visszatolja a vezető amerikai indexeket az idén ősszel elért mindenkori csúcsikra.

Még felkelhet a bika, de aztán a medve is erőre kaphat Forrás: 123rf.com

Ez azonban nem fog sokáig tartani. Martin ugyanis úgy látja, a közeljövőben várható rali valószínűleg nem lesz képes megágyazni egy következő bikapiacnak. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy egyre jobban kifutnak majd azok a hátszelek, amelyek eddig a masszív árfolyam-növekedéseket fűtötték. Ezek közé tartozik elsősorban az amerikai adóreform, amely igencsak megdobta a piacok teljesítményét.

Izgalmas év elé nézünk

A lényeg tehát az, ha Martinnak igaza van, nem szabad meglepődni azon, ha újra beindul a felfutás a következő hetekben, azonban ha ez meg is történik, érdemes óvakodni az elbizakodottságtól.

Az ugyanis jelenleg valószínűtlen, hogy ez egy tartós és erőteljes visszapattanást tud majd előidézni.

Ezzel együtt viszont a Goldman Sachs stratégája nemrég éppen arra hívta föl a figyelmet, hogy újra felpöröghetnek a vállalati részvény-visszavásárlások, vagyis a cégek lényegében mesterségesen érhetik el az újabb részvénypiaci emelkedéseket a következő időszakban.

Mindent összevetve az látszik, hogy az elemzők többsége számít arra, hogy idén bekövetkezik egy pozitív korrekció a rég látott októberi szakadásokat követően, azonban abban szinte egyetértés van, hogy óvatosan kell bánni mindenfajta felíveléssel. Egyre kevésbé valószínűsíthető ugyanis az, hogy visszatér az a szinte töretlen erősödési időszak, melyet az elmúlt években láthattunk az amerikai részvénypiacon.