Az idei lenne a legrosszabb év a történelemben?

kudarc hangulat veszteség kár befektetés tőzsde rossz ború
Vágólapra másolva!
Az idei év igen komoly hullámzásokat hozott a piacokon, majd ahogy beköszöntött az ősz, az október és a november erőteljes eladási kedvet mutatott. Ami különösen érdekes 2018-ban, hogy egy mérés szerint az idei év a legrosszabb volt a történelemben – de legalábbis az 1900-as évek kezdete óta.
Vágólapra másolva!

Meglepő eredményre juthat az, aki végigtekinti a Deutsche Bank arra vonatkozó adatsorát, hogy az összes vizsgált eszközosztály 1901 óta milyen teljesítményt nyújtott az egyes években. Ebből az látszik ugyanis, hogy a 2018-as év messze a leggyengébb teljesítményt prdodukálta, simán lenyomva a második legrosszabbnak számító 1920-as évet – írja a MarketWatch.

A konkrét számokat végignézve kiderül, hogy

a Deutsche Bank által követett 70 eszközosztály 90 százaléka halad azon az úton, hogy idén negatív hozamot produkáljon.

Ez pedig érezhetően meghaladja az 1920-as adatot, amikor 87 százalékos volt ez az arány – noha akkor még csupán 37 eszközosztály fért bele az elemzői kosárba.

Rég volt ilyen rossz évünk

Tovább súlyosbítja a helyzetet, ha megnézzük, hogyan alakult a tavalyi év. Akkor ugyanis a vizsgált eszközosztályoknak mindössze 1 százaléka ért el negatív hozamot az esztendő egészében. Ez azt jelenti, hogy 2018 igen erős fordulatot hozott a piacokon.

Ahhoz hogy világosabbá váljon a helyzet, érdemes jobban lebontani a kutatás eredményeit. Így az jön ki, hogy

a részvények és a kötvények egyaránt gyengüléssel fejezhetik be az évet, amire a BlackRock adatai szerint legalább 25 éve nem volt példa.

És noha az olyan menedékeszközök, mint az amerikai állampapír vagy az arany képesek voltak ralizni az októberi eladási hullám során, még mindig negatív tartományban vannak 2018 egészét nézve.

A Deutsche Bank adatai szerint még nem volt ilyen rossz év a világpiacokon Forrás: AFP/Bryan Thomas

Emellett globálisan is igen gyenge teljesítményre figyelhetünk föl. A vezető indexek ugyanis Európában, Kínában és Dél-Koreában egyaránt legalább 10 százalékos mínuszban vannak a legutóbbi csúcsaikhoz képest.

Eszközök és pofonok

Áttérve más piacokra, a nyersolaj is jelentős pofonokat kapott – bár nemrég egyesek még a túl magas olajár veszélyeire figyelmeztetettek –, a bitcoin pedig szintén hatalmas zuhanásokat szenvedett el az elmúlt időszakban, noha a digitális fizetőeszköz igen stabilan tudta tartani magát az októberi felfordulásban.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy még több mint egy hónap van az év végéig, ráadásul a hét elején az amerikai tőzsdék erősödéseket is mutattak,

szóval nem kizárt, hogy elindulhat egy felfutás decemberben

– főleg, hogy most kezdődik az úgynevezett „mikulásrali" időszak is.