A bankoknál több a szakács, mint a kriptovaluta-szakértő

Londoni City
Buildings in the City of London as viewed from Waterloo Bridge on Saturday, Jan. 28, 2017, in London, United Kingdom. The City of London is the main hub of financial services in the United Kingdom and is often termed 'The City'. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A bankok kevesebb kriptovaluta-szakértőt foglalkoztatnak, mint ahány szakácsot, derül ki egy friss felmérésből. Ez az eredmény pedig arra utal, hogy a nagy pénzintézetek továbbra is vonakodnak érdemben belépni a gyorsan növekvő, ugyanakkor igen kockázatos szektorba. Mindeközben a bitcoin erős gyengülést mutatott hétfőn, és a legfontosabb digitális fizetőeszköz árfolyama becsúszott 5000 dollár alá.
Vágólapra másolva!

Mindössze 29 olyan vezető beosztású brit munkatárs dolgozik a világ 10 legnagyobb bankjánál, akinek a munkaköri leírásában szerepelnének a „kripto", „bitcoin" vagy „digitális eszközök" kifejezések – derül ki a Financial News elemzéséből. Ezzel szemben a kutatás talált 40 séfet, 78 embert, aki a „diverzitásért és inkluzivitásért" felelős, valamint 85-öt, akik az intézményekben a közösség média fiókokért felelnek.

A kriptovaluta-szakértők kiugróan alacsony száma igencsak ellentmond annak, hogy

a jóslatok szerint a 213 milliárd dollár értékű pénzügyi technológiai (fintech) szektor hamarosan az egész pénzügyi világot átformálja majd.

Ráadásul a kriptovaluták globális piaci kapitalizációja a tizenkétszeresére nőtt 2017 januárja óta – derül ki a CoinMarketCap adataiból.

Mindent összevetve nagyjából 600 olyan szakértőt talált a felmérés Nagy-Britanniában (a LinkedIn profilok alapján), akik digitális eszközökkel foglalkoznak, és a legtöbbjük vagy függetlenül teszi ezt, vagy valamilyen startupnál. A brit állami adatok szerint egyébként több mint 750 ezer ember dolgozik ma a pénzügyi szolgáltatói szektorban.

Kockázat és óvatosság

Az elemzők úgy látják, a szabályozás hiánya mellett az is közrejátszik a kriptovaluta-szakemberek alacsony létszámában, hogy a nagyvállalatok továbbra is félnek attól, hogy a piac túlhevül, és ennek következtében komoly kockázatot jelent majd rájuk nézve.

A bankok még mindig félnek a digitális fizetőeszközöktől Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

Egyértelmű szkepticizmus érezhető a londoni City cégei körében a kriptovalutákkal kapcsolatban – mondta Ben Brabyn, a Level39 nevű fintech vállalat vezetője.

A kriptovaluta körüli rajongás ugyanis már átfordult a csúcsponton, vagyis igen nehéz területnek számít a pénzügyi intézmények számára.

A másik jelentős probléma a világos és átfogó szabályozás hiánya – tette hozzá Johnny Shearman, a Signature Litigation jogi cég szakembere. Elképzelhető tehát, hogy a pénzügyi cégek fölvesznek egy-egy embert a területre, hogy figyelemmel kövessék a folyamatokat, azonban úgy tűnik, nagyobb beruházásokat már nem igazán hajlamosak véghezvinni – mondta.

Szakad a bitcoin

A csúcson túli időszakot támaszthatja alá az is, hogy a világ legfontosabb kriptovalutájának számító bitcoin

hétfőn több mint egy éve nem látott mélypontra zuhant – és lement 5000 dollár alá –, amivel több mint 22 százalékosra növelte az elmúlt hét napban összehozott gyengülését.

A bitcoin idén már 65 százalékot esett. Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a digitális valuta még tovább zuhant, és 10-15 százalék körüli gyengülés mellett 4500-4700 dollár között mozgott.

Bár a bitcoin az októberi részvénypiaci eladási hullám alatt meglepően nyugodt maradt, és a 6400 dolláros tartományban forgott, a hosszabb távú volatilitást jól mutatja, hogy tavaly hálaadás óta a digitális fizetőeszköz már több mint 30 százalékot gyengült – hétfőig. A bitcoin tavaly novemberben érintette meg először a 10 000 dolláros szintet, majd karácsonyra megközelítette a 20 000 dollárt is.