Bajban vannak a világ bankjai?

The logos of Switzerland banking giants Credit Suisse and UBS are seen on December 5, 2014 in the city of Basel. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Világszerte összeomlottak a bankok bevételei a globális pénzügyi válságot követően. Azonban a válság óta már tíz év telt el, és a pénzintézetek még mindig nem érik el a történelmi bevételi átlag felét sem – derül ki a McKinsey széleskörű felméréséből.
Vágólapra másolva!

A bankszektor bevételei 2013 óta lényegében stagnálnak, és a gyengélkedés különösen rosszul érinti a befektetési banki üzletágakat. A McKinsey jelentése szerint a növekedési számok igencsak „vérszegények". A vállalat senior partnere, Miklos Dietz az anyagban kiemelte, a bankszektor növekedése kitartóan gyenge. Az iparág bevételei az elmúlt öt év során mindössze 2 százalékkal nőttek évente, amivel igencsak alatta vannak a történelmi átlagnak számító 5-6 százalékos növekedésnek.

Ijesztő lemaradás

A jelentés azt követően látott napvilágot, hogy az elmúlt években számos befektetési bank, köztük a UBS és a Credit Suisse, fájdalmas döntéseket kényszerültek hozni annak érdekében, hogy megfeleljenek a tőkésítésükkel kapcsolatos kötelezettségvállalásoknak.

Nem sikerült visszatérni a válság előtti növekedési szintekhez Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A McKinsey felméréséből kiderül, hogy a befektetési bankok összesen 275 milliárd dolláros bevételt hoztak össze az elmúlt évben,

ami igen komoly gyengülésnek számít a váláság előtti (2007-es) 345 milliárdos szinthez képest.

Ugyanebben az időszakban viszont az vagyon- és eszközkezelés, valamint a vállalati és kereskedelmi banki üzletágak jelentős növekedéseket produkáltak.

Mindeközben a legtöbb bank erősen küszködött azzal, hogy növelje a sajáttőke-arányos megtérülését, ami a nyereségesség egyik legfontosabb mérőszáma. A McKinsey adatai szerint ez a szám 2012 óta 8-9 százalék körül mozog.

Befektetői aggodalmak

Noha más szektorokkal összevetve a bankok sajáttőke-arányos megtérülése a középmezőnyben helyezkedik el, befektetői szempontból nézve a helyzet sokkal kellemetlenebb. Az úgynevezett price-to-book (P/B) ráta, vagyis a részvény könyv szerinti értékének viszonyulása a részvény árfolyamához, ugyanis folyamatosan alacsonyabb volt a 2012-2017-es időszakban, mint bármely más vezető szektoré.

Ezzel még az olyan gyengén szereplő iparágak is megelőzték a bankszektort, mint a közművek, az energia vagy a nyersanyagok.

Az egész helyzet érdekességét jól mutatja, hogy Európában tavaly az átlagos sajáttőke-arányos megtérülés 5,6 százalékos volt – derül ki az Európai Bankföderáció (EBF) adataiból. Miközben ez a szám a legmagasabb volt 2007 óta, még mindig csupán kevesebb mint fele a történelmi átlagnak számító 10,6 százaléknak, melyet a válság előtt láthattunk.