Egy eszköz döbbenetesen stabil maradt a felfordulásban

Bitcoin
This June 17, 2014 photo taken in Washington, DC shows bitcoin medals. Bitcoin uses peer-to-peer technology to operate with no central authority or banks; managing transactions and the issuing of bitcoins is carried out collectively by the network. AFP PHOTO / Karen BLEIER
Vágólapra másolva!
Miközben a múlt héten tovább ütötték az amerikai részvénypiacot, a világ vezető kriptovalutájának számító bitcoin meglepően nyugodt maradt. Az erőteljes kilengéseiről híres digitális fizetőeszköz eddig egészen stabilan vészelte át a globális eladási hullámot.
Vágólapra másolva!

Noha a bitcoin közép-európai idő szerint hétfő kora délután 1 százalék körüli mínuszban állt, még mindig igen közel van a 6500 dolláros szinthez, melyet az elmúlt időszakban elért. Ez pedig azt jelenti, hogy

a vezető digitális fizetőeszköz meglepően stabilan tartja magát a globális piaci felfordulás közepette is.

Miközben a bitcoin a múlt hét egészében pozitívan teljesített, az amerikai részvénypiacokat tovább ütötték. Az emelkedő kamatoktól és a kereskedelmi háború lehetséges hatásaitól való félelem megalapozta az általános piaci pesszimizmust, de az már meglepetés volt, hogy a bitcoin ilyen stabilan tudta tartani magát – írja a CNBC.

Szakadás és stabilitás

Főleg azért izgalmas ez a stabilitás, mert október elején még a bitcoin is reagált az általános részvénypiaci hangulatra. Amikor a Dow Jones index két nap alatt 1300 pontot esett – ami legdurvább gyengülés volt február óta –,

a bitcoin 6 százalékot gyengült, és a az egész kriptovaluta piac 18 milliárd dollárt veszített az értékéből.

Ráadásul a bitcoin idén igen komoly lejtmenetet tudhat maga mögött. A digitális fizetőeszköz több mint 65 százalékot zuhant, miután tavaly a 20 000 dolláros szintet is megközelítette – köszönhetően annak, hogy abban az időben a befektetők szinte fanatikusan öntötték a tőkét az eszközbe. Ezzel együtt a bitcoin éves alapon még mindig 10 százalék fölötti pluszban van.

A bitcoin/amerikai dollár árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A bitcoin relatív stabilitása azért is érdekes, mert a fizetőeszköz legnagyobb problémája éppen a rendkívül magas volatilitás. Pontosan ezért nem használható rendesen a hétköznapokban, és így sokkal inkább egyfajta „digitális aranyként" funkcionálhatna, azonban biztonságos menedéknek viszont túlságosan kockázatos. A leghagyományosabb menedékeszköznek számító arany egyébként 0,6 százalékos pluszban zárta az elmúlt hetet.

Lehetséges azonban, hogy a bitcoin mára megnyugodott az idei nagy kilengéseket követően. Amikor februárban elérte a csúcsot, a bitcoin mindössze két nap alatt 33 százalékot veszített az értékéből, és csupán 24 óra alatt 6000 dollár alá zuhant a 9000 dollár fölötti szintről.

Mostanra azonban úgy tűnik, ezek a nagy mozgások véget értek.

Ebben a hónapban a bitcoin mindössze egyetlen napon produkált legalább 5 százalékos mozgást – derül ki a CoinDesk adataiból.

Új környezet, új erő

Ezzel együtt más kriptovaluták is erősödést mutattak a múlt hét során. Az eszközosztály második legnagyobb szereplője, az Ether például 0,2 százalékot, míg az XRP 0,4 százalékot izmosodott a múlt héten. A BKCM vezérigazgatója, Brian Kelly szerint mindez annak tudható be, hogy

a kriptovaluta-befektetők nagyrészt függetlenül viselkednek a szélesebb piaci mozgásokhoz képest.

Hozzátette, senkit nem ismer, aki azt mondta volna, hogy mivel a Microsoft részvényei gyengültek, jobban teszi, ha fedezetként elkezdi eladni a bitcoinjait.

A bitcoin meglepően stabilan tartja magát Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Úgy tűnik tehát, hogy a bitcoin a 6000 dolláros szinttel elérte a mélypontot, és a nagy eladási hullám egy ideje lelassult. Kelly szerint az eladási hullámmal a kisbefektetők lényegében eltűntek a piacról, amely

most arra vár, hogy megélénküljön az intézményi befektetők vásárlási kedve.

Ráadásul ez a folyamat már el is indult, csak éppen elég lassan. Ahogy az alapkezelők elkezdenek kellő védelmet nyújtani a bitcoin kilengései ellen az intézményi befektetőknek, illetve a kriptovaluták mögött álló blockchain technológia is egyre népszerűbb lesz, úgy idővel akár fel is pöröghet az intézményi befektetők szerepe a bitcoin piacán.