2500 dolgozójától válhat meg a kiskereskedelmi lánc

élelmiszer pazarlás
(dpa) - A shopping cart with groceries and household supplies stands in a supermarket in Duesseldorf, Germany, 14 January 2003. Despite the expected 'Teuro' effect ('teuer' means 'expensive'), prices only increased by 1.3 percent in Germany. According to the Federal Statistical Office, inflation rates in the first year of the Euro were lower than in 2000 and 2001. Prices for food and clothes have stayed low whereas tobacco and going out for meals have become more expensive. Germany is among the countries with the lowest inflation rates in the Euro zone.
Vágólapra másolva!
Óriási a verseny a brit kiskereskedelmi láncok között, melyek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az Aldi és a Lidl növekvő piaci részesedése miatt. A négy nagy angol cég közül most az Asda jelentette be, hogy rengeteg dolgozójától kénytelen megválni.
Vágólapra másolva!

A BBC arról ír, hogy az Asda menedzsmentje megkezdte az egyeztetéseket a munkavállalókkal belső átszervezésekről, ám a hírek szerint valójában ez azt jelenti, nagyjából 2500 dolgozóját teheti lapátra az áruházlánc.

Illusztráció Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Az Asda mögött 1999 óta az amerikai behemót, a Walmart áll, ám úgy látszik, ez sem jelent elég támogatást. Nemrégiben a Sainsburyvel való összeolvadás mellett döntöttek. Ha azt a versenyjogi hatóságok jóváhagyják, akkor a Tesco és a Morrison's mellett már csak három hagyományos brit kiskereskedelmi lánc marad meg a szigetország piacán, néhány kisebb vállalat, és a két német diszkontlánc társaságában.

Az Asda vezetése szerint a leépítésre a versenyképesség megőrzése céljából van szükség.

A menedzsment úgy véli, a cégnek figyelembe kell vennie a munkavállalók szerepének és munkaidejének megváltozását.

Az elbocsátás várhatóan elsősorban a pékségek, töltőállomások és az irodai területeken dolgozókat érinti majd.

Az Asda-dolgozókat képviselő szakszervezet máris reagált a hírre. Képviselőjük azt mondta,

megdöbbentő, hogy a cég a karácsonyi időszak előtt lépné meg a leépítést, amit ráadásul szerintük a cég üzleti eredményei egyáltalán nem is indokolnak.

Hozzátette: minden egyes munkatárs megtartásáért foggal-körömmel küzdeni fognak.