Nagy csata készül a technológiai szektorban

Microsoft
Vágólapra másolva!
Komoly harc folyik az amerikai tőzsdén a második legértékesebb vállalat címéért, illetve az ezer milliárdos piaci kapitalizáció eléréséért. A Microsoft pedig elég jó úton halad ahhoz, hogy maga mögött hagyja az Amazont.
Vágólapra másolva!

Az októberi piaci felfordulás az Amazont is elérte, amely úgy lett a második legértékesebb amerikai tőzsdei cég az Apple mögött, hogy szeptemberben már a lélektani fontosságú ezer milliárd dolláros piaci kapitalizációval is szemezett egy rövid ideig. Az e-kereskedelmi óriás azonban a legutóbbi eladási hullám hatására „csupán" 869,2 milliárd dolláros piaci értéken fejezte be a csütörtöki kereskedést – írja a MarketWatch.

Ez az értékeltség pedig még csökkenhet pénteken, ahogy a vállalat részvényei 7,4 százalékot estek a csütörtöki piaczárás utáni kereskedés során, miután az Amazon közzétette a harmadik negyedéves gyorsjelentését.

Jön az átrendeződés?

Ha tehát a piaci értékcsökkenés kitart, akkor az Amazon lemaradhat a Microsoft mögött. A Microsoft papírja 5,84 százalékot izmosodott csütörtökön, és a vállalat 831,5 milliárdos piaci értéken fejezte be a napot. Amennyiben viszont az Amazon jelentés utáni gyengülése folytatódik,

a számítások szerint a társaság piaci értéke lemehet 810 milliárd dollár alá is.

Az Apple volt egyébként az első olyan amerikai vállalat, amely – augusztusban – átlépte az ezer milliárd dolláros álomhatárt. Bár az Amazon szeptember elején el tudta érni, napon belül, ezt a szintet, azonban soha nem fordult még elő azóta, hogy a záráskor is a lélektani határ fölött álljon.

A Microsoft részvényeinek alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben számos elemző véli úgy, hogy a Microsoft végül el fogja érni az ezer milliárd dolláros szintet, ha továbbra is sikerrel harcol az Amazon ellen a felhőalapú informatikai megoldások frontján. Ráadásul a Microsoft eközben kiélvezheti a felhőalapú szoftverek, illetve a személyi számítógépek terén felvett erős pozícióját is.

Részvények és jóslatok

A Microsoft részvényárfolyamának a 130 dolláros szintet kellene megütnie ahhoz, hogy a vállalat elérje az ezer milliárdos kapitalizációt. Erre pedig minden esélye megvan, főleg, hogy

egy tucat elemző is 130 dollárra vagy a fölé lőtte be a vállalatra kiadott célárat.

A FactSet több mint 30 elemzőt bevonó felmérése szerint az átlagos célár 125,69 dollár volt csütörtök délután.

Az Amazon részvényeinek teljesítménye Forrás: Investing.com

Az Amazonnak ezzel szemben a 2050 dolláros árfolyamot kellene elérnie az ezer milliárdos határhoz. Még a csütörtöki gyorsjelentés közreadása előtti állapotokat figyelembe véve, a cég papírjára kiadott átlagos célár 2212,98 dolláros volt.

A több mint 40 elemző közül csupán 5 olyan volt, aki 2050 dollár alá lőtte be a célárfolyamot.

A pénteki kereskedési napon tehát érdemes lesz figyelni az Amazon és a Microsoft részvényeire egyaránt. Úgy tűnik ugyanis, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható részvénypiaci felfordulás az óriásvállalatok erőviszonyait is átalakíthatja. Ez pedig most az igencsak sztárolt Amazon kárára történhet meg.