Az emberek jelentik a legnagyobb kockázatot a nagyvárosokban

Landmarks spotlight Shanghai scenery China Chinese city cityscape landscape tourist tourism tour travel travelling scene signtseeing Shanghai SQUARE FORMAT modern
View of Huangpu River and the Lujiazui Financial District with the Oriental Pearl TV Tower, left tallest, the Shanghai Tower, right tallest, the Shanghai World Financial Center, right second tallest, the Jinmao Tower and other skyscrapers and high-rise buildings in Pudong, Shanghai, China, 19 September 2015.
Vágólapra másolva!
Az olyan emberi tényezők jelentik a legnagyobb kockázatot a világvárosokra nézve, mint a kibertámadások, a piaci összeomlások vagy az államok közti konfliktusok. Mindezek pedig több százmilliárd dollárt is felemészthetnek a globális GDP-ből.
Vágólapra másolva!

Az emberi kockázatok éves potenciális hatása mintegy 320 milliárd dollárra tehető a Lloyd's kutatásában megvizsgált világvárosokban. A biztosítási óriásvállalat közlése szerint az olyan emberi tényezők, mint a piaci összeomlások, a kibertámadások vagy az államközi összetűzések nagyobb károkat tudnak okozni, mint a hurrikánok, az áradások, a földrengések vagy a vulkánkitörések – írja a CNBC.

A szerdán publikált „City Risk Index" összesen 22 emberi és természeti kockázat potenciális hatásait mérte föl a világ 279 legfontosabb városában, melyek összesen 35 400 milliárd dollárnyi GDP-ért felelnek. A kutatás arra jutott, hogy

ezek a városok összesen évente átlagosan 546,5 milliárd dollárt veszítenek a vizsgált 22 fenyegetés következtében.

Ebből 320,1 milliárdot emberi tényezők, míg 226,4 milliárdot természeti katasztrófák tesznek ki.

Emberi katasztrófák

A legfontosabb fenyegetést a piaci összeomlás jelenti, amely 103,33 milliárd dollárnyi kockázatot jelent a teljes GDP-ből. A második, 80 milliárddal, az államközi konfliktus lett, melyet a trópusi szélviharok (62,59 milliárd) követnek. A top 10-es lista maradék helyein olyanok szerepelnek, mint az embereket érintő járványok, a polgári lakosságon belüli konfliktusok, az államcsőd, az áradások, a földrengések, valamint a nyersanyagpiaci ársokkok.

Az emberi tényezők jelentik a legnagyobb veszélyforrást Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

A jelentés egyik érdekessége, hogy a kibertámadások kockázati faktora igen jelentősen megemelkedett – hangsúlyozta Bruce Carnegie-Brown, a Lloyd's elnöke. Jól látszik, a kiberkockázatok terjedése, ha azt nézzük, hogy a három évvel ezelőtt kiadott jelentésben ez még nem is szerepelt,

most pedig valószínűleg a leggyorsabban fokozódó globális kockázatnak számít.

Ráadásul jelenleg még nem is értjük teljes egészében a jelentőségét és a potenciális hatásait – tette hozzá a szakember.

Veszélyek és csomópontok

Az anyag emellett rámutatott, hogy a kockázatok többsége néhány régióban összpontosul. Összesen ugyanis 10 városnak kell szembenéznie minden évben 126,8 milliárd dollárnyi potenciális veszteséggel a fenti kockázatok miatt.

A legnehezebb helyzetben Tokió van (24,31 milliárd dollár), elsősorban Észak-Korea közelsége miatt, ami igencsak megemeli az esetleges államközi konfliktusok lehetőségét.

A második helyen New York áll, ahol a piaci összeomlás jelenti a legnagyobb, 14,83 milliárdos, veszélyforrást. A harmadik helyre pedig a Fülöp-szigetek fővárosa, Manila futott be (13,27 milliárd), elsősorban a trópusi viharok kockázatai miatt. A top 10-es listán itt olyan városok kaptak még helyet, mint Tajpej, Isztambul, Los Angeles, Sanghaj vagy London.

Egyre súlyosabb a kibertámadások kockázata Forrás: AFP

A jelentés hangsúlyozza, hogy a kockázati tényezők potenciális költségei akkorák, hogy majdnem a globális GDP negyedét teszik ki, és meghaladják Afrika, a Közel-Kelet és Latin-Amerikai együttes kibocsátását. Mindez pedig arra is utal, hogy

igen jelentős a régiós szintű vagyoni koncentráció, amiből az következik, hogy egyes nagyon gazdag térségek rendkívül sérülékenyek a kockázatokkal szemben.

Tovább növeli a kutatás fontosságát, hogy jelenleg a világ lakosságának nagyjából 54 százaléka él városokban, és ők adják a globális kibocsátás nagyjából 80 százalékát.