Gyűlnek a felhők az ázsiai gazdaságok fölött

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Egyre sérülékenyebbek az ázsiai gazdaságok, bár a régió növekedése egyelőre erős – mondja a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A jegybanki szigorítások, a protekcionista gazdaságpolitikák, valamint az esetleges piaci korrekciók egyaránt fenyegetik a térséget.
Vágólapra másolva!

Ítéletet mondott Ázsia gazdaságairól a Nemzetközi Valutaalap, és a szervezet prognózisa szerint a térség GDP-je 5,6 százalékkal fog bővülni idén és a következő évben. Ez 0,1 százalékpontos javítás a tavaly októberben közzétett előrejelzéshez képest. Ezzel a térség adhatja majd a világgazdasági növekedés nagyjából kétharmadát – írja a CNBC.

A rövidtávú kilátások javulását az IMF az erős és széleskörű globális növekedéssel magyarázta, melyet az Egyesült Államok fiskális élénkítése is megerősít.

Középtávon azonban egyre több kockázat nehezedik a térségre.

Jönnek a viharfelhők

Ázsia ugyanis továbbra is ki van téve a globális pénzügyi feltételek esetleges hirtelen beszűkülésének.

A térség gazdaságai ugyanis a túl sokáig tartó laza környezetben túl sok adósságot halmoztak föl,

melyek kiszolgáltatják az országokat a nemzetközi környezetnek – állapítja meg a Valutaalap.

További kockázatot jelentenek a politikai konfliktusok, melyek közül az IMF kiemelte a kereskedelmi vitákat. A szervezet figyelmeztet, a befelé tekintő politikák kockázatot jelentenek, mivel potenciálisan felforgathatják a nemzetközi kereskedelmet és egyúttal a pénzügyi piacokat is.

Fokozódó kockázatokra figyelmeztetett az IMF Forrás: AFP/Zach Gibson

Emellett a geopolitikai feszültségek szintén veszélyt jelentenek,

beleértve a kibertámadásokat és a klímaváltozást is.

Hosszabb távon pedig az elöregedő társadalom lehet az a tényező, amely a leginkább veszélyezteti a térség gazdasági teljesítményét.

Inflációs veszélyek

A Valutaalap hangsúlyozta, egyelőre mérsékelt az árnyomás az ázsiai gazdaságok többségében, vagyis még egy ideig fenntartható az élénkítő politika. Mindazonáltal érdemes készülni arra, hogy az infláció emelkedni fog,

ezért szükséges beépíteni azokat a légzsákokat, melyek felfogják az esetleges kilengéseket.

Ilyen hullámzások a pénzügyi piacokról is érkezhetnek, főként, ha meglepően megugrana az infláció az Egyesült Államokban, és ennek hatására a jegybank szerepét betöltő Fednek a vártnál gyorsabban kellene kamatot emelnie.

Nem véletlenül emelte ki tehát az IMF, hogy az amerikai 10 éves lejáratú állampapír hozamának 3 százalékig emelkedése nyomás alá helyezett olyan, folyó fizetési mérleg deficitekkel működő gazdaságokat, mint például India, Indonézia vagy a Fülöp-szigetek. Ezzel együtt az olajár emelkedése is negatívan érintheti ezeket az országokat, részben szintén az emelkedő infláció miatt.