Kína ügyes húzással lepné meg a világ tőzsdéit

Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezére
Jack Ma, az Alibaba alapítója és vezére
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években számos nagy kínai vállalat döntött úgy, hogy a világ második legnagyobb gazdaságán kívül lép tőzsdére. Pekingnek azonban most elege lett ebből, és tervet dolgozott ki a technológiai cégek hazacsábítására.
Vágólapra másolva!

Kína két legnagyobb technológiai vállalata, az Alibaba és a Baidu egyaránt New Yorkban dobta piacra a részvényeit, míg egy másik óriás, a Tencent inkább Hongkongot választotta a kínai tőzsde helyett. A pekingi vezetés azonban most úgy döntött, változtatna ezen a helyzeten, főleg hogy a jelenlegi szituáció az ország szabályozó hatóságainak is egyre kevésbé tetszik – írja a CNN.

A gond az, hogy a kínai részvénypiacon

számos rendkívül szigorú előírásnak kell megfelelni, ami csökkenti a tőzsde vonzerejét a nagyvállalatok számára, melyeket tárt karokkal várnak a külföldi börzéken.

A kínai rendszer például különbséget tesz a részvényesek között erőviszonyok tekintetében, de emellett a szakértők szerint a piac sokkal kevésbé szofisztikált az amerikai vagy az európai viszonyokhoz képest, részben a nagy intézményi befektetők hiánya miatt.

A nagy csábítás

Most azonban a kínai kormány arra készül, hogy enyhítsen ezeken a szabályozásokon. A vezetés egy olyan programmal állt elő, amelynek lényege, hogy

arra ösztönözze a technológiai cégeket, hogy Sanghajban vagy Sencsenben forgassák a papírjaikat.

Mindezt pedig úgy is megtehetik, hogy fenntartják a külföldi jegyzéseket.

Egyes szakértők szerint a terv ügyes húzás lehet, mivel a kínai vezetés szeretné szorosabban követni ezen vállalatok működéseit, ha pedig kedvező környezetet teremt számukra, és a cégek (legalább részben) hazamennek, akkor a kormány nagyobb kontrollt gyakorolhatna felettük.

Peking a kínai tőzsdén is látni szeretné a technológiai cégeket Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Mindez persze nem függetleníthető a Kína és az USA között fennálló kereskedelmi feszültségektől sem.

A technológiai szektor ugyanis kiemelt fontossággal kezdett bírni az elmúlt időszakban, ahogy az ellentétek felerősödtek

– hangsúlyozta Lyndon Chao, a honkongi Asia Securities Industry and Financial Markets Association ügyvezető igazgatója.

Nem véletlen, hogy amerikai hivatalnokok már ki is fejezték aggodalmaikat a kínai tervekkel kapcsolatban, főként olyan területeken, mint a számítógépes chipek, a mesterséges intelligencia vagy az elektromos autók.

Hazai hozamok

A kínai tervnek van azonban egy másik aspektusa is.

Az Alibaba és a Tencent részvényei ugyanis hatalmasakat raliztak az elmúlt években, azonban ezek a hozamok nagyrészt elkerülték a kínai befektetőket.

Főleg a kisebb befektetőknek lenne rendkívül kedvező tehát, ha ezek a vállalatok otthon (is) jegyeznének részvényeket, növelve ezzel a lakosság lehetőségeit.

A hazai befektetőket is támogatná Kína Forrás: Imaginechina/Wang gang

Ráadásul néhány nagy kínai vállalat már jelezte is, megfelelő helyzetben szívesen bevezetnék a részvényeiket a kínai tőzsdén. Az Alibaba és a Tencent mellett ilyen volt még a Xiaomi okostelefon gyártó is, melynek papírjai jelenleg szintén Hongkongban forognak.

Vonzerő és feketelista

Kínának emellett komoly vonzereje is lehet, ha azt nézzük, hogy a 8800 milliárd dollár értékű részvénypiaca a világon a második legnagyobb, és a kínai befektetők rendre magasabb árat hajlandók fizetni egy részvényért, mint amerikai társaik.

Az sem elhanyagolható, hogy a kínai részvénypiac hamarosan igen jelentősen profitálhat a beáramló külföldi tőkéből.

Ebben az évben ugyanis több mint 200 kínai részvény fog bekerülni az MSCI Emerging Market globális benchmark indexbe,

ami jelentősen megnövelheti a papírok vonzerejét a nemzetközi befektetők szemében.

Végül pedig van egy másik, kevésbé barátságos oldala a pekingi ajánlatnak. Ez pedig az, hogy a kínai vezetés esetleg „megjegyezheti" azokat a cégeket, melyek tudatosan nem hajlandók hazamenni. Mivel pedig mégiscsak kínai székhelyű vállalatokról van szó, ez hosszú távon egyáltalán nem biztos, hogy túl kellemes következményekkel járna rájuk nézve.