Talpra állhat a kiütött deviza

svéd ingatlanpiac, 1 person 18th century 19th century Apartment building ARCHITECTURE BOARD BUILDING Day DWELLING EUROPE Gamla Stan HISTORY HORIZONTAL OLD TOWN Outdoors Pedestrian People Scandinavia Stockholm Stockholm County STREET Sweden WOMAN SQU
Sweden, Stockholm, Gamla Stan (Old Town), Kindstugatan street, houses of 18th and 19th century
Vágólapra másolva!
Felállhat a pofonok után a svéd korona, amely idén eddig a legrosszabbul teljesítő volt a világ vezető devizáinak körében. Bár vannak kockázati tényezők, az elemzők többsége szerint a skandináv fizetőeszköz felfutása várható.
Vágólapra másolva!

Egyre több tényező segítheti a svéd korona felállását, miután a skandináv fizetőeszköz ebben a hónapban nyolc éves mélypontra, 10,35-os szintre süllyedt az euróval szemben. A szakadás hátterében egyebek mellett a vártnál gyengébb infláció állt – írja a Bloomberg.

Az idei év végére azonban a korona 9,80-ig erősödhet az euró ellenében

– vélik a SEB bank elemzői. Ezzel együtt a Nordea, amely szintén jelentős mértékben kereskedik a koronával, úgy látja, a svéd fizetőeszköz a jövő hónapban elkezdhet erősödni a 10,05-os szint felé.

A korona egyébként több mint 4,5 százalékot gyengült idén az európai közös deviza ellenében, miután a svéd maginfláció meglepően alacsony volt januárban.

Az inflációs trend pedig tovább erősítette azt az elképzelést, hogy a svéd jegybank a vártnál később fog kamatot emelni (hét éve nem volt szigorítás).

Fényesebb jövő

Mindazonáltal a stockholmi SEB elemzők úgy vélik, a maginflációs számok végső soron bebiztosítják a stabilizációt, és megfordul az euró/korona árfolyam jelenlegi emelkedő trendje. A banknál azt prognosztizálják, hogy a csütörtöki adatok azt mutatják majd, hogy a maginfláció márciusban 2,1 százalékra gyorsult a februári 1,7 százalékról. A Nordea szerint az adat megfelel majd a jegybank 2 százalékos céljának.

Emelkedés előtt állhat a svéd korona Forrás: AFP/Pontus Lundahl

A korona erősödését az is megtámaszthatja, hogy a BNP Paribas szerint a svéd deviza gyengesége nem indokolt a gazdasági fundamentumokhoz viszonyítva, vagyis a skandináv fizetőeszköz igencsak alulértékelt. A pénzintézet szakértői szerint a korona 9,60-ig izmosodhat az év végéig az euróval szemben.

Noha a svéd jegybank közlése szerint nem kívánják túlságosan megerősíteni a koronát, az erős svéd gazdaság, illetve a várható kamatemelések beárazása továbbra is a fizetőeszköz erősödését vetítik előre a következő időszakra.

Ellenszelek a levegőben

Az egyetlen igazi ellenszelet a nemzetközi környezet jelenti.

A svéd gazdaság ugyanis jelentősen támaszkodik az exportra,

vagyis ha eszkalálódna a kereskedelmi konfliktus az Egyesült Államok és Kína között, az áttételesen a koronára is negatív hatást gyakorolhatna.

Az euró/svéd korona árfolyam alakulása Forrás: investing.com

Jelenleg azonban inkább úgy tűnik, a két fél inkább tárgyalásos úton rendezné a helyzetet, aminek következtében a kockázatvállalási kedv is fokozódott a befektetők körében – támogatva ezzel a koronát is. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy export tekintetében szezonálisan negatív hatások is enyhülnek, végső soron a legtöbb tényező arra utal, hogy a korona erősödni fog a belátható jövőben.