Komoly zűrzavart okozhat a svéd készpénzmentes világ

svéd ingatlanpiac,
A view of buildings in Stockholm's Old Town, on August 24, 2012. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A világ leginkább készpénzmentes gazdaságának számító Svédországban a jövőben komolyabb bonyodalmakat is okozhat a fejlődés. Egyesek ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a lakosság elveszítheti a hozzáférést a bankjegyekhez és a pénzérmékhez.
Vágólapra másolva!

Súlyos nehézségeket is okozhat a lakosság körében, ha tovább halad Svédország a készpénzmentes világ felé. Előfordulhat ugyanis, hogy a lakosság egy részét egyszerűen elvágja a rendszer a készpénz használatától – írja a Bloomberg.

Annak érdekében, hogy Svédország elkerülje ezt az extrém forgatókönyvet, arra lenne szükség, hogy a hatóságok előírják a bankoknak és a kiskereskedelmi szektornak, hogy továbbra is fogadjanak el készpénzt – mondják a Loomis készpénzkezelési szolgáltató szakemberei.

Felülről jött vészjelzés

Ráadásul maga a svéd jegybank is adott ki hasonló jellegű figyelmeztetést. A központi bank ugyanis aggódik a készpénz túl gyors eltűnése miatt a svéd gazdaságban, mivel

ez a folyamat végső soron akár oda is vezethet, hogy szétesik a készpénzzel összefüggő infrastruktúra,

melynek a biztonságos fizetés garantálása lenne a feladata.

Veszélyesen gyorsan tűnik el a készpénz a svéd gazdaságból Forrás: AFP/Pontus Lundahl

A legnagyobb kockázatnak az ország északi részén lakók vannak kitéve. Ha ugyanis ők elveszítenék a hozzáférést a készpénzhez, az olyan lenne, mint egy természeti katasztrófa vagy egy technológiai összeomlás.

A lakosság a túléléshez szükséges legalapvetőbb dolgokat sem tudná megvenni

– mondja Patrik Andersson, a Loomis vezérigazgatója. Hozzátette, a készpénz egy válság idején is rendkívüli fontossággal bír, amit a svédek ma talán nem is tudnak igazán fölmérni.

Az ügy fontosságát mutatja, hogy egy parlamenti bizottságot is létrehoztak annak érdekében, hogy monitorozza a helyzetet. Idén nyárra várható egy olyan különleges jelentés, amely kifejezetten annak felmérése hivatott, hogy milyen kihívásokat jelent a készpénzhasználat csökkenése.

Kockázatos fejlődés

Ezzel párhuzamosan a svéd jegybank kormányzója, Stefan Ingves ezen a héten azt nyilatkozta, olyan törvényi változtatásokra van szükség, amelyek biztosítják a központi bank pozícióját, hogy megvédhesse a fizetési rendszert, ahogy a készpénzhasználat jelentős ütemben visszaszorul.

Svédországban

a forgalomban lévő készpénz mennyisége tavaly 1990 óta nem tapasztalt mélységbe süllyedt, és immáron 40 százalékkal marad el a 2007-ben mért csúcstól.

A 2016-ban és 2017-ben tapasztalt zsugorodások a valaha mért legnagyobb üteműek voltak.

A legfőbb problémát az jelenti, hogy ha ilyen mértékben csökken a készpénzhasználat, illetve a forgalomban lévő készpénz mennyisége, akkor a gazdaság minden szereplőjének egyre drágább lesz a készpénzforgalom. Ezt támasztja alá az is, hogy a bankok ATM tranzakciók utáni költsége az elmúlt években drámaian megemelkedett.