Zátonyra futhat az év legnagyobb üzlete

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Előfordulhat, hogy Szaúd-Arábia átütemezi az idei évre tervezett gigaüzletet, vagyis a Saudi Aramco állami olajóriás tőzsdére vitelét – mondja a BP vezérigazgatója. Bob Dudley szerint a szándék megvan, de egy kisebb piaci bizonytalanság is kisiklathatja az üzletet.
Vágólapra másolva!

A szaúdi kormány csúcsán tapasztalható határozatlanság lehet az egyik legfontosabb tényező a Saudi Aramco tőzsdére lépésének (IPO) esetleges átütemezése mögött – írja a CNBC. Nem véletlen, hogy amikor a BP vezérigazgatóját megkérdezték, összejön-e az üzlet 2018-ban, úgy nyilatkozott, a kormányzati szándék megvan, de a határozalanságok miatt egy kisebb piaci bizonytalanság is arra ösztönözheti a döntéshozókat, hogy kétszer is meggondolják a dolgot.

A Saudi Aramco olajóriás jelenleg a szaúdi kormány irányítása alatt áll, és a várakozások szerint nagyjából 100 milliárd dollárnyi tőkét vonhatnak be a tőzsdére lépéssel. Ennek eredményeként a vállalat 1 és 2 ezer milliárd dollár közötti piaci értéket érhet el. Mindazonáltal az egész üzlet körül még mindig igen sok a bizonytalanság.

A legnagyobb kérdés Dudley szerint az, hogy

ha valóban összejön a tőzsdére lépés, az mikor, illetve hol történik meg.

A BP vezére hangsúlyozta, az ezzel kapcsolatos viták még mindig igen élénkek.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

A szaúdi vezetés azonban elvben elkötelezett az IPO mellett, hiszen ez volna az egyik legfontosabb eleme az olajhatalom gazdasági diverzifikációjának. Ráadásul nagyon sokan várják az üzletet, tekintve, hogy ezzel bankárok és ügyvédek egész serege kereshetne jelentős összegeket. Noha szaúdi hivatalnokok úgy nyilatkoztak, hogy az előkészítő munkálatok befejeződtek, egyes kulcskérdések, mint a tőzsdére lépés helye, még mindig függőben vannak.

Az ezzel kapcsolatos viták pedig a legmagasabb szinten is tetten érhetők. A szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman például közölte, New Yorkot preferálná a lehetőségek közül,

míg mások, beleértve az ország energiaminiszterét is, a hírek szerint inkább Londont választanák.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy még Hongkong is versenyben van.

Az látszik tehát, hogy hatalmas bizonytalanság van még a Saudi Aramco tőzsdére lépése körül, és ezek jelentős része valójában a szaúdi vezetéstől származik – foglalta össze a helyzetet Nick Coleman, az S&P Global Platts vezető olajpiaci elemzője. Az azonban biztos, hogy idén kiemelt figyelmet kap majd az Aramco, mivel nemcsak a világ egyik legértékesebbnek tartott vállalatáról van szó, de az eddigiek szerint a tőzsdére lépése lenne a történelem eddigi legnagyobb IPO-ja.