Összecsapnak a bankok az olajpiac fölött

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az olaj decemberben jó úton járt ahhoz, hogy az egymást követő második évben növekedést produkáljon, miután az OPEC és szövetségesei a múlt hónapban megállapodtak, kiterjesztik a kitermelés-csökkentési tervüket. Ezzel együtt igencsak eltér a legnagyobb bankok véleménye azzal kapcsolatban, milyen irányt vesz az olaj ára 2018-ban.
Vágólapra másolva!

A leginkább optimista bankok között van például a Goldman Sachs, amely szakértői majdnem 7 százalékkal, hordónkénti 62 dollárra emelték föl a Brentre kiadott előrejelzésüket, elsősorban az OPEC és szövetségeinek erős elkötelezettségére hivatkozva. December közepéig a Brent éves átlaga 54 dollár volt – írja a Bloomberg.

Eltérő jövőképek

Egy másik optimista bank, a JPMorgan azt közölte, hogy az erős fundamentumok, a szűkülő mérlegek, valamint az OPEC elhatározása, hogy kiegyensúlyozza a piacot, egyaránt támogatják a pozitív olajpiaci kilátásokat.

A másik oldalon olyan pesszimisták állnak, mint a Citigroup, ahol úgy látják,

komoly kockázatok leselkednek a jelenlegi erősödésre, a kereslet és kínálat dinamikája pedig romlani fog a következő időszakban.

A banknál emellett hangsúlyozzák, az amerikai palaolaj-kitermelés megugrása szintén negatív hatást gyakorolhat a nyersolaj árára. Ezzel párhuzamosan a Barclays szerint az olajpiaci rali arra fogja ösztönözni az Egyesült Államokat és más, OPEC-en kívüli termelőket, hogy fokozzák a kibocsátásukat 2018-ban.

Jóslatok összecsapása

Mindent összevetve, a globális nagybankok az alábbi olajpiaci kilátásokkal vágnak neki 2018-nak: A Goldman Sachs 58-ról 62 dollárra emelte meg a várakozását, mivel

Szaúd-Arábia és Oroszország a korábban vártnál erősebb elkötelezettséget mutat a kitermelés visszafogásában.

A UBS 55-ről 60 dollárra húzta fel a várakozását, mivel úgy számolnak, az OECD országainak készletei az ötéves átlagig csúsznak majd vissza 2018 harmadik negyedévére, amikor is az OPEC várhatóan enyhíteni kezdi a kitermelés-csökkentését.

Megoszlanak a vélemények az olajár jövőjével kapcsolatban Forrás: DreamsTime

A Credit Suisse 53-ról 60 dollárra emelte meg a prognózisát, mivel szintén az OECD készletek zsugorodását várják, továbbá kiemelték az OPEC erős elkötelezettségét a piac normalizálásának irányába.

A JPMorgan 58-ról 60 dollárra erősítette a várakozását, hangsúlyozva az olajár várható stabilitását, amely elsősorban az erős fundamentumoknak köszönhető. Nem meglepő módon ennél a banknál is kiemelték az OPEC, és kiváltképp Szaúd-Arábia komoly elhatározását a normalizálással kapcsolatban.

A Citigroup 54 dolláros Brent árfolyamot vár 2018-ra, kiemelve, hogy

az OPEC által vezetett kitermelés-csökkentési projekt várhatóan a jövő év közepéig, vagy a harmadik negyedév végéig tart majd,

de nem húzódik el az év végéig.

Végül a Barclays 55 dolláron tartotta a prognózisát, és jelezte, a mostani optimizmus arra fogja ösztönözni az USA-n kívüli nem OPEC-tagokat, hogy legalább napi 500 ezer hordóval emeljék a kínálatukat 2018-ban és 2019-ben.