Kínai kereslet pörgeti a vasérc árfolyamát

bányászat vasérc
(FILES) A picture taken on December 27, 2011 shows Komatsu 930 trucks parked at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago. Mining giant Anglo American said on December 8, 2015 that it plans to slash its workforce by almost two-thirds, from 135,000 staff to 50,000 after 2017, under restructuring triggered by tumbling commodity prices. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC / AFP / ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Április óta nem látott magasságba emelkedett a vasérc árfolyama, ahogy a kínai acélipar tovább pörgeti a fém iránti keresletet. Ezzel párhuzamosan a gyengülő kínálat is hozzájárul a dráguláshoz.
Vágólapra másolva!

Jó úton halad a kínai vasércimport, hogy meghaladja a tavaly elért 1 milliárd tonnás rekord keresletet, ahogy az acélipar tovább növeli a kibocsátást. A vállalatok ugyanis igyekeznek meglovagolni a magas hazai árakban rejlő profitszerzési lehetőségeket – írja a Financial Times.

Ehhez társul, hogy hétfőn Sanghajban az acél határidős árfolyama négyéves csúcsot ütött meg, mivel a vásárlók gyorsan le akarnak csapni a kínálkozó lehetőségre.

Peking ugyanis utasította az északi tartományok acéltermelőit, hogy csökkentsék a kitermeléseiket ezen a télen

– a kínai vezetés igyekszik visszafogni a légszennyezést.

Ahogy pedig az acélból fakadó haszonkulcsok több éves csúcsokon állnak, a vasérc iránti kereslet is további meglepetéseket okozhat még – mondják a JPMorgan elemzői.

A nagy nyertesek

A teljes képhez látni kell, hogy a kokszszén mellett a vasérc is kulcsfontosságú eleme az acélgyártásnak. Ahogy pedig a kínai termelők egyre nagyobb kapacitáson pörögnek, egyre inkább magasabb minőségű – 62 százalék vagy nagyobb vastartalmú – érceket használnak föl a teljesítményfokozás érdekében.

A kínai kereskedésű, 62 százalékos vasérc árfolyama (jüan) Forrás: Investing.com

Mindez pedig

áldás a kínálati oldal olyan jelentős szereplőinek, mint a brazil Vale, a BHP Billition vagy a Rio Tinto.

Az utóbbi egyébként éppen a múlt héten jelentette be, hogy a tervek szerint 3 milliárd dollárt juttatna vissza a részvényeseknek, részben éppen a növekvő vasércárak miatt.

Bizonytalan jövő

A fém árfolyama immár több mint 40 százalékot erősödött idén azt követően, hogy májusban 53 dollárig zsugorodott. Ezzel párhuzamosan

a kínai acéltermelés 4,6 százalékkal bővült az idei év első felében, ami a leggyorsabb ütemű növekedés 2013 óta.

Mindemellett a Vale és a Rio Tinto egyaránt visszafogta az idei teljes évi kitermelési előrejelzését.

A jövőre nézve az biztosnak látszik, hogy a kínai acélipar átalakulóban van. Az viszont már vitás kérdés az elemzők körében, hogy ez pontosan milyen következményekkel jár majd. A döntő azonban feltehetően az lesz, hogy kitart-e vagy csökken a későbbiekben a jobb minőségű nyersanyag iránt mutatott kínai kereslet. Egyesek szerint ugyanis visszaesés várható, ahogy az acél haszonkulcsa visszaáll a normális szintekre.