Energiaválsággal küzd a földgáz-nagyhatalom

Aussie, Ausztrália, dollár
Vágólapra másolva!
A világ második legnagyobb cseppfolyósított földgáz-exportőrének számító Ausztrália olyannyira felpörgette az exportját, hogy egyes helyeken már az alapvető energiaellátással is problémák vannak. Ez pedig más országok számára is figyelmeztető jel lehet.
Vágólapra másolva!

Miután Ausztrália tavaly az összes kitermelt cseppfolyósított földgázának (LNG) 62 százalékát eladta export formájában, a jelenlegi ütem alapján néhány éven belül átveheti a legnagyobb globális exportőr címét Katartól – írja a The Wall Street Journal a BP adatai alapján.

Noha ez elsőre még kedvezőnek is tűnhet, a probléma az, hogy az ausztrál vezetők nem biztosították, hogy elegendő gáz maradjon a saját országukban. Ahogy pedig egyre bővült az új LNG létesítmények exportja,

Kelet-Ausztráliában hagyták, hogy az elöregedő szénerőművek bezárjanak, és fokozták a nyomást a megújuló energiákon.

Ezzel viszont a döntéshozók egyre jobban kiszolgáltatták a régiókat a gáznak, különösen olyan időszakokban, amikor a szél- és napenergia nem bizonyulnak elegendőnek.

Meglepetés a hőségben

A bajok akkor buktak ki, amikor idén februárban a délen fekvő Adelaide-ben (amely Ausztrália ötödik legnagyobb városa) 40 Celsius-fok fölé kúszott a hőmérséklet, miután az egész országot hőhullám sújtotta. Ahogy a légkondicionálókkal összefüggő energiaigény megugrott, a szabályozók jelezték a csupán fél kapacitáson futó Pelican Point gázüzemű erőműnek, hogy pörögjön fel.

Az export szembekerült a hazai fogyasztással Ausztráliában Forrás: Flickr, vagawi

Az üzem működtetői azonban közölték, hogy erre nincs lehetőségük, mivel nem áll rendelkezésükre elég gáz ahhoz, hogy ilyen gyorsan teljes fordulatszámon termeljenek. Ezt követően

egy délutánon Adelaide szabályozói 90 ezer háztartásnál vágták vissza az energiaellátást, hogy megelőzzenek egy szélesebb körű áramkimaradást.

A jelenség enyhe abszurditását mutatja, hogy ugyanezen a héten öt hajó hagyta el Gladstone kikötőit, összesen 314 ezer tonna cseppfolyósított földgázzal. Ez a mennyiség egy egész évig tudná biztosítani nagyjából 750 ezer ausztrál háztartás áramellátását.

Ráadásul az elmúlt időszakban Ausztrália egyes részei olyan súlyos áramellátási problémákkal küszködnek, hogy

az már a Teslának is feltűnt.

A vállalat vezetője, Elon Musk nemrég jelentette be, hogy megállapodott egy hatalmas energiatároló rendszer építéséről Dél-Ausztráliában, hogy hatékonyabb lehessen a szélenergia elraktározása.

Felkészül az Egyesült Államok?

Tekintve, hogy a jelenlegi trendek alapján 2020-ra az Egyesült Államok lehet a világ harmadik legnagyobb LNG exportőre Katar és Ausztrália mögött, többekben felmerült a kérdés, hogy esetleg az USA-ban is előfordulhatnak-e olyan problémák, mint Ausztráliában.

Már Elon Musk is foglalkozik a problémával Forrás: AFP/Kevork Djansezian

Egyelőre azonban úgy tűnik, ez nem reális forgatókönyv, mivel az USA igen kiterjedt gázvezeték-hálózattal rendelkezik az egész országban.

Ausztrália legfőbb problémáját pedig éppen az jelenti, hogy nincs meg a megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy a bőséges nyugati gázmennyiséget el lehessen vinni keletre.

Következésképpen az Egyesült Államok sokkal könnyebben tudná kezelni, ha egyes területeken kínálati hiány lépne föl. Az sem mellékes, hogy az USA eddig elkerülte az olyan hosszú távú export megállapodások megkötését, melyek komoly gondokat okoznak Ausztráliában. A szigetországban ugyanis egyes vállalatoknak előnyben kell részesíteniük a külföldi vásárlókat a belföldi fogyasztókkal szemben, ha teljesíteni akarják a szerződéseikben foglaltakat.