A jövőben is kitarthat London vonzereje

politics BREXIT Horizontal CITY
Pedestrians walk past a reflection of the Elizabeth Tower, otherwise known as Big Ben, in a window near the Houses of Parliament in central London, at sunset on November 29, 2016. More than five months after the June 23 referendum, British Prime Minister Theresa May has refused to outline the government's Brexit strategy for exitin the Europena Union (EU). / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Az egyik kanadai alapkezelő 6 milliárd dollárt tervez elkölteni Londonban a következő öt évben, mivel a szakértői úgy vélik, a brexittől függetlenül London továbbra is megmarad pénzügyi központnak, kiváló befektetési lehetőségekkel.
Vágólapra másolva!

A The Public Sector Pension Investmen Board (PSP) Londont jelölte meg európai központjaként, és a tervei szerint 4,6 milliárd fontot (6 milliárd dollárt) fog elkölteni a régióban a következő öt év során – írja a Bloomberg. A kanadai fegyveres erők megtakarításait is kezelő PSP csak a következő 12 hónapban 28-ról 40-re növelné a Londonban dolgozó befektetési szakembereinek számát.

Szemben az árral

A PSP lépése azért izgalmas, mert az elmúlt időszakban sorra érkeztek a hírek arról, hogy a pénzügyi cégek lendületesen menekülnének Londonból a brexit miatt. Ezzel szemben a kanadai alapkezelőnél úgy látják,

London továbbra is megmarad a térség üzleti központjának,

szemben az általános bizonytalansággal, illetve az uniós tagságról szóló népszavazást követő volatilitással – közölte Andre Bourbonnais, a PSP elnöke és vezérigazgatója.

Hozzátette, a brit fővárosnak olyan pénzügyi infrastruktúrája és hálózata van, melyet nehéz lenne máshol helyettesíteni. Éppen ezért úgy gondolja, meg fogják találni a megfelelő tehetségeket.

Kanadában még nem temetik Londont Forrás: AFP/Ben Stansall

A PSP egyébként folyamatosan növeli a jelenlétét az európai hitelpiacon, és

tavaly le is igazolták az HSBC egyik korábbi vezetőjét, hogy irányítsa az alapkezelő londoni működését.

A cég közölte, a tervei szerint 150-250 millió dollár értékben biztosítanának hiteleket különböző üzletekhez, de amennyiben szükséges, nagyobb összeget sem zárnak ki. A különböző hitelügyleteken keresztül a nyugdíjalap 7-9 százalékos hozamot szeretne elérni.

Izgalmas lehetőségek

Ezzel párhuzamosan Bourbonnais a hedge fundokkal kapcsolatban is optimista véleményt fogalmazott meg. Kiemelte, sokan talán „kiöntik a gyereket a fürdővízzel együtt." A PSP-nek egy rendkívül koncentrált portfóliója van 10-12 menedzserrel, melyet továbbra is használni szeretnének.

Mindeközben a PSP az elmúlt két év során visszavágott az ingatlan portfóliójából, mivel úgy érezték, az értékeltségek kockázatosak lehetnek. Jóllehet a cég továbbra is figyeli a lehetőségeket a brit fővárosban, Bourbonnais hozzátette,

el kívánnak adni néhány ingatlan London belső kerületeiben.

A vállalat emellett a jövőben is komoly figyelmet akar szentelni az infrastruktúrával kapcsolatos befektetéseknek.