Egy összeomlás menthetné meg a brit ingatlanpiacot

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Tekintve, hogy a brit ingatlanárak már olyan magasak, hogy az már erőteljesen visszafogják a fizetőképes keresletet a szigetországban, a University of Reading közgazdászai szerint egy piaci összeomlás lehetne a reális, ám nem túl kedvező segítség.
Vágólapra másolva!

Jóllehet sokan azon a véleményen vannak, hogy a kínálat felpörgetése megoldást jelenthetne a megfizethetőség problémájára a brit ingatlanpiacon, a kutatók úgy látják, ennek reális hatásai csak igen csekélyek lennének. A piaci korrekcióhoz szükséges építkezések ugyanis lényegében kivitelezhetetlenek – írja a Bloomberg.

Egy olyan permanens építkezési hullámra volna szükség,

amelyre még nem volt példa a történelemben

– mondja Geoffrey Meen, Alexander Mihailov és Yehui Wang. A közgazdászok modellje szerint az ár/jövedelem arányok valószínűleg egy kínálati élénkítés nélkül is stabilizálódnának, noha ehhez egy nemkívánatos piaci összeomlásra volna szükség.

A helyzet drámaiságát mutatja, hogy jelenleg

Nagy-Britanniában a lakásárak átlagosan 7,6-szorosai az éves jövedelmeknek, ami igen durva emelkedés a 20 évvel ezelőtt mért 3,6-es szorzóhoz képest.

Egyre súlyosabb problémát jelentenek a brit ingatlanárak Forrás: NurPhoto/Jay Shaw Baker

Az elmúlt két évtizedben ugyanis

az ingatlanárak megtriplázódtak, simán lehagyva a bevételek növekedési ütemét.

Mindazonáltal a brit kormány jelenleg a kínálati élénkítésre szavaz, és még februárban jelezte, támogatja a lakásépítéseket, annak érdekében, hogy lenyomják az ingatlanárakat. Tekintve, hogy egy piaci összeomlás a kutatók szerint sem lenne éppen a legkedvezőbb megoldás, megjegyzik,

olyan integrált lakáspolitikára volna szükség, melyben a lakhatási kérdés a jelenleginél sokkal fontosabb szerepet játszik.

Ezzel párhuzamosan egy másik tanulmány sokkal inkább a Londonból induló ingatlanbuborékokból vezeti le a két évtizede tartó áremelkedést. A Lancaster University elemzői emellett nem a keresleti és a kínálati oldal dinamikájában látják a jelenlegi trend alapját, hanem a jelzálogkamatokban, illetve az elérhető hitelekben.