A Lego vagyona megkörnyékezi a londoni ingatlanpiacot

Legoland model maker Katrina James poses for pictures with a 3kg Lego star before placing it onto the top of a 8m tall Lego christmas tree during a photocall at Legoland Windsor Resort, west of London, on December 3, 2014. The tree, which is comprised of
Legoland model maker Katrina James poses for pictures with a 3kg Lego star before placing it onto the top of a 8m tall Lego christmas tree during a photocall at Legoland Windsor Resort, west of London, on December 3, 2014. The tree, which is comprised of 300,000 lego bricks and took 4 weeks to build, will be on display until December 24, 2014. AFP PHOTO / LEON NEAL Az angliai Legoland sem marad karácsonyfa nélkül. Több mint 300,000 Lego kockából épült
Vágólapra másolva!
Lecsapna a brit ingatlanpiacban rejlő lehetőségre a Lego mögött álló család vagyonát kezelő 12 milliárdos alap. A Kirkbi azért növelné a kitettségét a brit fővárosban, mert úgy látja, a brexit kedvező árakat idézhet elő.
Vágólapra másolva!

Mivel az alap folyamatosan keresi az új befektetési lehetőségeket, a menedzserek úgy érzik, a brexit kedvező lehetőségeket és vonzó árakat biztosíthat a londoni ingatlanszektorban – idézi a Bloomberg Soren Thorup Sorensent, a Kirkbi vezérigazgatóját. Az alap egyébként már most is majdnem egymilliárd dolláros ingatlan portfólióval rendelkezik.

A londoni ingatlanpiac azért jelenthet vonzó célpontot, mert

a font nagyjából 12 százalékot gyengült az euróval szemben a brexitszavazás után, ráadásul a brit gazdaság EU-n kívüli jövőjével kapcsolatban is sok a bizonytalanság.

Ebből adódóan pedig egyre kevesebb potenciális vásárló jelentkezik be a drága londoni ingatlanokért.

Nem véletlen tehát, hogy Skandinávia más intézményi befektetői is kiemelten figyelik a brit fővárost a referendum óta. A világ legnagyobbjának számító norvég szuverén vagyonalap például már a népszavazást követő két hétben lecsapott egy ingatlanra az Oxford Streeten, melyet 124 millió fontért vettek meg az Aberdeen U.K. Property Fundtól.

A skandináv befektetők bejelentkeznek a londoni ingatlanokért Forrás: AFP/Oli Scarff

A dániai székhellyel rendelkező Kirkbi egyébként összesen 85,7 milliárd koronás (12,5 milliárd dollár) vagyont kezelt 2016 végén,

és 13,3 milliárd koronás nyereséget termelt.

A vállalat ingatlan portfóliójában pedig a londoniak mellett dán, svájci és német eszközök is helyet kapnak.

A Lego úgy kerül a képbe, hogy a Kirkbi elnöke, Kjeld Kirk Kristiansen, a Lego alapítójának, Ole Kirk Kristiansennek az unokája, és nem mellékesen Dánia leggazdagabb embere. Vagyonának legnagyobb részét a Legóban tulajdonolt 75 százalékos részesedése adja.