Ezek a részvények nyomják le a technológiai sztárokat

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Noha az amerikai technológiai sztárok papírjai idén jelentős emelkedéseket produkáltak, a világ másik felén egy másik csoport nevetve maga mögött hagyja az USA legnagyobbjait.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett FANG részvények (Facebook, Amazon, Netflix, valamint a Google mögött álló Alphabet) egyenként 58, 52, 58, illetve 32 százalékot emelkedtek idén, és ezzel összesen 600 milliárd dollárral növelték a piaci kapitalizációjukat. Bár ez önmagában igen lenyűgöző teljesítmény, a kínai riválisokhoz képest szinte nevetségesen gyenge – írja a CNBC.

A vizsgált kínai internetes részvények között olyanok vannak, mint a Sina, a Tencent, az Alibaba, valamint a Baidu.

Ezen papírok közül a Sina 84, a Tencent és az Alibaba 127 és 117, míg a Baidu 50 százalékot izmosodott.

A négy cég ezzel 2017-ben szintén nagyjából 600 milliárddal dobta meg az összesített piaci kapitalizációt. Japánban az elmúlt időszakban szintén hasonló felívelés volt tapasztalható.

Ráadásul egyes elemzők úgy számolnak, hogy a kínai sztárok előtt még bőven van mozgástér a további emelkedéshez. Rich Ross, az Evercore ISI elemzője például kiemelte, az Alibaba webáruház részvénye igen kedvező technikai pozícióban van, és miután idén végig az 50 napos mozgóátlaga fölött kereskedtek a papírral, a hosszabb távú kilátások is optimizmusra adnak okot.

Hasítanak a kínai sztárok Forrás: AFP/Str

A jelenség hátterében nagyrészt a kínai internethasználók számának folyamatos növekedése áll – tette hozzá Gina Sanchez, a Chantico Global vezérigazgatója.

Noha idővel ez a trend ki fog fulladni, még nem értünk el ehhez a ponthoz.

Éppen ezért egyelőre úgy tűnik, bőven van még út a kínai sztárok előtt a további emelkedésekhez – mondta Sanchez.

A szakértő hangsúlyozta, ezek a vállalatok hatalmasak, de még mindig nem tudták teljesen egészében meghódítani a kínai piacot. Olyan óriási népességről beszélünk ugyanis, amely

még bőven ad lehetőséget a növekedésre Kínában.

Mindeközben kedden a Tencent médiakonglomerátum mindenkori rekordot ütött meg, de az amerikai technológiai részvények által dominált Nasdaq is új csúcsokra tört az elmúlt napokba.