Rendkívüli lépésekre készül az OPEC

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Az olajpiaci kitermelők sikerrel tudják stabilizálni a túlkínálatos olajpiacot, noha a talpra állás 2018-as fenntartásához további rendkívüli intézkedésekre lehet szükség – mondta az OPEC vezetője.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia és Oroszország együttesen vezeti jelenleg azt a konzultációt, amely az olajkitermelés visszafogásának jövőjéről szól – idézi a Bloomberg az OPEC vezetőjének vasárnapi, újdelhiben tett kijelentését. A kitermelés csökkentéséről szóló megállapodás márciusban jár le, a mostani tárgyalások pedig arról folynak, kiterjesszék-e az együttműködést az év további részére.

Ezzel egy időben az indiai olajminiszter, Dharmendra Pradhan közölte, egyre nagyobb a konszenzus két dologgal kapcsolatban. Az egyik, hogy az egyensúly helyreállítása az olajpiacon folyamatban van. A második, hogy

ennek fenntartásához jövőre rendkívüli intézkedéseket kell meghozni, ha jövőre is tartani akarják a megkezdett irányt.

Se Pradhan, se Mohammad Barkindo OPEC főtitkár nem fejtette ki, pontosan milyen „rendkívüli intézkedések" jöhetnek szóba.

A megkezdett út és a folytatás

Az OPEC és szövetségesei még decemberben állapodtak meg arról, hogy visszafogják a kitermeléseiket annak érdekében, hogy enyhítsék a túlkínálatot, illetve megtámogassák az olajárat. A csökkentések pozitív hatással voltak az olajra, melynek árfolyama korábban a felére esett vissza a 2014-es csúcsáról.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten jelezte,

országa nyitott arra, hogy 2018 végégig kiterjesszék a kitermelés-csökkentésről szóló megállapodást.

Az OPEC egyébként a tervek szerint november 30-án ül össze legközelebb hivatalosan, hogy megvitassa a piaci helyzetet és a politikájának jövőjét.

Az amerikai WTI olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Az olaj árfolyama a múlt héten 3,3 százalékot csökkent, ami a legnagyobb heti gyengülés volt június óta. Az olajár ebben az évben eddig nagyjából 2 százalékot süllyedt.

Új tagok a csapatban?

A fentiek mellett Barkindo hozzátette, a kitermelés csökkentéséről megállapodott 24 ország

szívesen várja a további partnereket, akik esetleg csatlakoznának az egyezséghez.

A főtitkár nem nevezett meg konkrét lehetséges új belépőket, és hangsúlyozta, jelen pillanatban nincs szó arról, hogy rendkívüli megbeszélést kellene összehívni a jövő hónapban esedékes bécsi találkozó mellett.

Mindeközben az Egyesült Arab Emírségek energiaminisztere, Suhail Al Mazrouei közölte, optimista azzal kapcsolatban, hogy a soron következő OPEC tanácskozáson olyan konszenzus alakulhat ki az OPEC és külsős partnerei között, amely segíteni fogja az olajpiac 2018-as stabilitását. Hozzátette, a kitermelés-csökkentések visszafogták a nyersolajkészleteket, és kiegyensúlyozottabbá tették a piacot.