Jövőre sem menekül meg a londoni ingatlanpiac

london city eladó
A picture shows "For Sale" and "Sold" boards outside properties for sale on a residential street in south east London on December 29, 2016. Residential real estate prices in the United Kingdom rose by 4.5% in 2016, but their growth slowed markedly in London as Brexit raised a cloud of uncertainty in the housing market. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
Újabb kemény év vár jövőre a londoni ingatlanpiacra a Rightmove előrejelzése szerint. Az eddigi nehézségek ugyanis nem múlnak el, vagyis folytatódhat az árak csökkenése a brit fővárosban.
Vágólapra másolva!

Újabb 2 százalékkal csökkenhetnek 2018-ban a londoni lakásárak, miután ebben az évben 1,8 százalékos gyengülést könyvelhetett el a brit főváros piaca – közölte hétfői előrejelzésében a Rightmove. Csak decemberben eddig az árak 3,7 százalékkal zsugorodtak Londonban, míg országosan 2,6 százalékos volt az esés. A teljes képhez tartozik, hogy ez a hónap általában jelentős szezonális csökkenésekkel jár – írja a Bloomberg.

A gazdasági és politikai bizonytalanságok egyre keményebben rányomják bélyegüket a főváros ingatlanpiacára – mondta Miles Shipside, a Rightmove igazgatója.

A jövő év pedig folytatni fogja az idei trendet,

amennyiben alulról és felülről egyaránt érzékelhető majd árnyomás, mindazonáltal a nettó eredmény várhatóan további lassulás lesz – derül ki az elemzésből.

Gazdasági nehézségek

Országos szinten a Rightmove 1 százalékos árcsökkenésre számít 2018-ban, ami a leggyengébb évet jelentené 2011 óta. Ez elsősorban a gyengén teljesítő gazdaságnak, illetve a brexitszavazást követő enyhébb vásárlói aktivitásnak tudható be.

Továbbra is borús az ég a londoni ingatlanpiac fölött Forrás: AFP/Leon Neal

Ezzel párhuzamosan a brit kereskedelmi kamara hétfőn visszafogta a hároméves gazdasági előrejelzését.

A megvágott várakozás alapján a szigetország gazdasága idén 1,7, jövőre 1,1 százalékkal, míg 2019-ben 1,3 százalékkal bővülhet.

Mindeközben a Visa közölte, a brit fogyasztói aktivitást jelző index novemberben ismét csökkenést mutatott, amivel a harmadik egymást követő hónapban érzékelhető zsugorodás. Az éves gyengülés 0,9 százalékos, amivel a brit vásárlók 2012 óta legrosszabb évet produkálják.

Jelentős eltérések

Visszatérve a londoni lakáspiacra, nem mindenki érzi meg ugyanúgy a folyamatokat. Míg ugyanis a legdrágább ingatlanok árai idén 3,7 százalékkal estek, jövőre pedig a várakozások szerint 4 százalékkal fognak csökkenni,

a szektor alsóbb rétegeiben az ingatlanok felülteljesítenek.

Emellett a pénzügyminisztérium éppen a múlt havi költségvetésben törölte el az első vásárlókra (300 ezer fontig) kivetett illetéket. Ez alapvetően jó hír azoknak, akik először vásárolnak saját otthont, de hosszabb távon problémákat is okozhat, mivel az eladásra kínált ingatlanok hiányával párhuzamosan megnöveli a keresletet, vagyis végső soron áremelkedéshez vezethet.