Még nincs vége a bulinak a feltörekvő piacokon

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Noha a jövő év még mindig igen kedvezően alakulhat a feltörekvő piacok számára, vannak olyan eszközosztályok, amelyek esetében beüthetnek a kockázatok. Mindazonáltal a részvény- és a devizaeszközök tekintetében Ázsia lehet a legkedvezőbb régió 2018-ban.
Vágólapra másolva!

A kötvények és a részvények továbbra is erősen teljesíthetnek a feltörekvő piacokon, lenyomva ezzel a fejlett piaci társaikat – derül ki a Bloomberg által, december első felében végzett felmérésből. Ezzel párhuzamosan a devizák már nehezebb időszakkal nézhetnek szembe.

A meghatározó tényezőket tekintve az látszik, hogy míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed politikája jövőre is kulcsfontosságú lesz, és alapvetően fogja befolyásolni a nyolc éve nem látott feltörekvő piaci részvényrali folytatását, a geopolitikai kockázatok egyre kisebb szerepet játszanak. Az első 7 meghatározó tényező sorrendje a következő: Fed, Donald Trump politikája, az Európai Központi bank és a Bank of Japan, Kína, geopolitikai kockázatok, olaj, valamint a feltörekvő piaci jegybankok politikája.

Rali korrekcióval

Az idei év kitűnő feltételeket biztosított a feltörekvő piacok számára, ahogy

az erős gazdasági növekedés mellé alacsony infláció társult

– mondta Hideo Shimomura, a japán Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management vezető alapmenedzsere. Ez a rali pedig várhatóan 2018-ban is folytatódni fog, noha némi korrekció elkerülhetetlennek tűnik.

Izgalmasak lesznek jövőre az ázsiai piacok Forrás: REUTERS

A kép azonban nem ennyire egységes. Míg a részvények és a devizák a feltörekvő piacokon a legjobb évüket hozhatják össze idén 2009 óta, jövőre a Fed egyre szigorúbb politikájának következtében a befektetők sokkal válogatósabbak lehetnek a feltörekvők között.

Népszerűség és kilátások

Az egyes eszközöket nézve megállapítható, hogy a legnépszerűbb a mexikói peso, a mexikói kötvénypiac, valamint a brazil részvénypiac. Ezzel szemben a török eszközök a deviza-, kötvény- és részvénypiacon egyaránt a legnépszerűtlenebbek között vannak.

A török líra egyébként az idei év egyik legrosszabban teljesítő feltörekvő devizájának számít, és a várakozások szerint jövőre sem lesz könnyebb éve.

Noha lesznek jövőre kockázatok, és egyre nagyobb különbségek mutatkoznak majd a feltörekvő piacok között, az elemzők szerint a makrogazdasági környezet továbbra is általános támogatást nyújthat. Ehhez az kell, hogy beigazolódjanak a várakozások, és a gazdasági növekedés kitartóan erős, az infláció pedig nyomott maradjon.