Elárulta tippjeit a feltörekvő piaci guru

Mark Mobius, Templeton
Mark Mobius
Vágólapra másolva!
A feltörekvő piacok legendás befektetője, Mark Mobius egy interjúban elmondta, hova fektetne be manapság 100 ezer dollárnyi tőkét. Mobiusnak annyiban könnyű dolga van, hogy a feltörekvők általában is igen jól teljesítenek.
Vágólapra másolva!

Amennyiben most 100 ezer dollár sorsáról kellene döntenie, Mark Mobius az összeg egyharmadát nyersanyagokba, a második harmadot afrikai részvényekbe, míg a fennmaradó harmadot Vietnámba fektetné – mondta a Bloombergnek adott interjújában a Franklin Templeton ügyvezető elnöke.

Mobius kiemelte a palládiumot, melynek árfolyama 45 százalékot ralizott ebben az évben. Ha pedig hozzávesszük még a platina teljesítményét is, akkor megkapjuk az idei év két legizgalmasabb nyersanyagát. Ezek vonzereje részben abból fakad, hogy fontos összetevői az autómotorok katalizátorainak.

Afrika tekintetében a guru izgalmasnak tartja Dél-Afrika, Nigéria, Kenya, valamint Zimbabwe részvényeit. Mobius külön hangsúlyozta,

rendkívül kedvező befektetési terepnek látja manapság Zimbabwét,

mivel arra számít, hogy az ország meg fogja nyitni a piacát, a devizatartalékok pedig erősödésnek indulnak.

Feltámadtak a feltörekvő piacok Forrás: AFP/Johannes Eisele

Végül a 100 ezer dollár harmadik harmadát Vietnámban helyezné el a szakértő, ahol a benchmark VN Index 41 százalékot izmosodott ebben az évben, amivel az egyik legdinamikusabb ázsiai piacnak számít. Noha egy kicsi, mégis igen izgalmas piacról van szó Mobius szerint.

A guru általánosságban kiemelte, a nagy amerikai részvénypiaci felfutás után végre ismét eljött a feltörekvő piacok ideje. A befektetők ugyanis ráeszméltek arra, hogy ezen a területen van az igazi növekedési potenciál, vagyis

Mobius úgy véli, a feltörekvők izmosodása a következő időszakban is kitart majd.

A szakértő még legalább 20 százalékos bővülést vár a térségtől.

Ezzel párhuzamosan az interjúban hangsúlyozta azt a két kockázati tényezőt is, amely a leginkább veszélyeztetheti a menetelést. Az egyik az Észak-Koreával összefüggő geopolitikai feszültségek esetleges negatív következményei, a másik pedig a kiberbiztonság. Mobius figyelmeztetett, ahogy a pénzügyi világ egyre jobban össze van kötve a digitális térben (erre példa a bitcoin is), jelentős figyelmet kell fordítani arra, hogy a rosszindulatú hekkerek milyen komplex károkat tudnak okozni.