Még csak most kezdődött a feltörekvő piaci rali

hangulat nyaralás tenger luxus pihenés
Vágólapra másolva!
Szinte minden régiót és eszközosztályt lenyomtak idén eddig a feltörekvő piaci részvények. Mindazonáltal a BlackRock elemzői szerint ez csupán a kezdete egy hosszabb távú emelkedési trendnek.
Vágólapra másolva!

Miközben az amerikai részvénypiac csillagászati áraival kapcsolatban egyre többen fejezik ki aggodalmaikat, a feltörekvő piaci részvények lenyomják a világot. Ez elsősorban a javuló növekedési mutatóknak, illetve a sokkal inkább megfizethető értékeltségeknek köszönhető. Mindezek pedig a BlackRock elemzői szerint a továbbiakban is fűteni fogják a feltörekvő részvények menetelését – írja a MarketWatch.

Napjainkban három olyan kiemelt tényező van, amely jelentősen támogatja a feltörekvő piaci részvényeket – mondja Kate Moore, a BlackRock vezető részvénypiaci stratégája. Az egyik a nyereségességet növelő strukturális reformok, a másik az egyre inkább összehangolódó globális növekedés, amely fokozza a keresletet, végül a harmadik az ösztönző fiskális és monetáris politika.

Erős alapok

A szakértő hozzátette, a feltörekvő részvények mögötti fundamentumok egyre inkább javulnak,

miután öt éven keresztül csökkenő nyereségesség, illetve gyenge vállalati profitnövekedés nyomta rá a bélyegét a régióra.

Elnézve a feltörekvő piacokra fókuszáló alapokat, jól látszik az idei év menetelése. A Vanguard FTSE Emerging Markets ETF például közel 26 százalékot, míg az iShares MSCI Emerging Markets ETF több mint 33 százalékot izmosodott. Ezzel együtt a Vanguard nagyjából 9,6, míg az iShares 3,4 milliárd dollárnyi tőkét vonzott ebben az évben.

A legnagyobb amerikai részvényindexekhez képest pedig ezek igen szép teljesítmények.

Az USA-ban az S&P 500 nagyjából 16, a Dow Jones 19, a Nasdaq pedig 26 százalékot erősödött eddig 2017-ben.

Tovább menetelhetnek a feltörekvő részvénypiacok Forrás: REUTERS

Noha a technológiai papírok a feltörekvő piacokon és az Egyesült Államokban egyaránt vezetik a ralit, napjainkban az a trend uralkodik, mely szerint az emelkedő ár mindenkit felemel. Az elemzők viszont arra figyelmeztetnek, hogy az állapot nem fog örökké tartani. Ez azt jelenti, hogy idővel egyre fontosabbak lesznek az egyes vállalatokban rejlő egyedi kockázatok.

Globális értékek

Mindeközben a feltörekvő részvények még mindig kedvező árakon forognak a fejlett társaikhoz képest. A feltörekvő piacokon ugyanis az előremutató ár/profit ráta (P/E) 12,6-szeres, ami alatta van a 14,8-szeres 20 éves átlagnak. Ezzel szemben a fejlett részvénypiacokon (leszámítva az Egyesült Államokat) ez a ráta 14,8-szeres – noha a hosszú távú átlag 15,7. Az amerikai S&P 500 index P/E rátája a 17,8-es szinten áll, nagyjából megfelelve a 20 éves átlagnak.

Bár a BlackRock elemzője is hangsúlyozta,

a feltörekvő piaci értékeltségek 2010 óta nem látott magasságokban állnak, ezek még mindig alacsonyabbak, mint a fejlett piacok részvényárai.

Következésképpen relatíve olcsónak mondható a feltörekvő régió.