Meglepően jól alakulhat a 2018-as év

Ezért fogy sok pezsgő szilveszterkor
Vágólapra másolva!
A 2017-es év eddig meglepően erős gazdasági növekedést produkált, és a Goldman Sachs elemzői szerint 2018 is hasonlóan alakulhat. Számos tényező támogatja ugyanis a kedvező világgazdasági bővülést.
Vágólapra másolva!

Az idei év eddig elég szépen alakul a globális gazdasági növekedés tekintetében, és ez várhatóan 2018-ban is folytatódni fog – idézi a CNBC a Goldman Sachs elemzőinek véleményét.

Idén ráadásul meglepően kedvező számokat produkáltak a világgazdaság éllovasai. A legnagyobb európai gazdaságnak számító Németország például váratlanul erős, 0,8 százalékos bővülést hozott össze a harmadik negyedévben. Japán már a hetedik egymást követő negyedévben tud pozitív növekedést felmutatni, míg az Egyesült Államok 3 százalékkal erősödött a harmadik negyedévben.

Mindezek következtében

2017 az első olyan év a mostani növekedési időszakban, amely felülről okozott meglepetést az elemzőknek

– hangsúlyozza Charles Himmelberg, a Goldman szakértője. A banknál pedig úgy számolnak, 2018 hasonló meglepetéseket okoz majd.

Növekedés mindenütt

Himmelberg és csapata arra számít, hogy a világgazdaság jövőre 4 százalékkal bővül majd. Ennek oka az erős növekedési lendület, az enyhe pénzügyi feltételrendszer, a történelmi összevetésben még mindig rendkívül alkalmazkodó monetáris környezet, valamint az Egyesült Államokban igencsak valószínűsíthető fiskális élénkítés.

A Goldman Sachs elemzői már készülnek 2018-ra Forrás: STEPHEN WILKES, Fortune

Nem meglepő, hogy a részvénypiacok szintén profitáltak a kedvező globális növekedésből. Az amerikai S&P 500 index több mint 15 százalékot emelkedett ebben az évben, míg Európában a német DAX közel 13 százalékot, a japán Nikkei 225 mutató majdnem 17 százalékot izmosodott közép-európai idő szerint hétfő reggelig 2017-ben.

Amerikai kockázatok

Mindemellett a Goldman elemzői külön is kiemelik az amerikai politikai kockázatokat mint a jövő év egyik meghatározó témáját.

Ahogy ugyanis közelítünk 2018-hoz, az egyik vezető kockázati tényezőt az amerikai adóreform jelenti.

Van azonban egy kevesebbet emlegetett piaci kockázat is, nevezetesen az Egyesült Államok kereskedelmi politikája – hangsúlyozzák a banknál. Ráadásul ez a két terület potenciálisan össze is kapcsolódhat egymással.

A Goldman jelenleg úgy számol, 80 százalékos annak az esélye, hogy az amerikai adóreformok megvalósulnak még 2018 elején. Ezzel együtt viszont az Egyesült Államok jelenlegi kormánya az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásában is érdekelt. A két folyamat úgy függ össze a Goldman szerint, hogy

amennyiben megvalósulnak az adóreformok, úgy az USA-nak erősebb pozíciója lesz a tárgyalások során.

Vagyis – teszi hozzá Himmelberg csapata – minél jobban alakulnak az adóreformok, annál jobban alakulhatnak az USA-ra nézve a NAFTA-tárgyalások.