Húsz éve nem volt ilyen az amerikai tőzsdén

amerikai zászló USA hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Húsz éve nem látott teljesítményt hozott össze az amerikai S&P 500 részvényindex azzal, hogy csütörtökön a hatodik egymást követő napon ért el új rekordot. Ráadásul a mostani emelkedési sorozat 2013 óta a leghosszabb.
Vágólapra másolva!

Miután az S&P 500 index csütörtökön 0,6 százalékos pluszban, 2552,07 ponton fejezte be a kereskedést, immáron a hatodik egymást követő napon tudott új csúcson zárni. Erre pedig 1997 júniusa óta nem volt példa – írja a Financial Times. Ráadásul a mutató nyolcadik napja tartó győzelmi szériája 2013 óta a leghosszabbnak számít. A S&P 500 ezzel több mint duplájára növelte az értékét a válság előtte csúcspontja, vagyis 2007 októbere óta. A 2009 májusában beállt mélypontot követően pedig 350 százalékos az emelkedés.

A háttérben nagyrészt az áll, hogy

az Egyesült Államokban sorozatban érkeznek a pozitív gazdasági adatok,

miközben a negatív adatok hiánya egyszerűen kiszórja az eladókat a piacról – mondja Jim McDonald, a Northern Trust vezető befektetési stratégája.

Támogató környezet

Csütörtökön például annak örülhettek a befektetők, hogy az amerikai kereskedelmi deficit szűkült, az export pedig felpattant – ez ugyanis megtámogathatja a harmadik negyedéves növekedési adatot. Ezzel párhuzamosan egy másik jelentés szerint a múlt héten a vártnál kevesebb amerikai kérelmezett munkanélküli segélyt. Pénteken viszont erősen befolyásolhatja a hangulatot, hogy megjelennek a szeptemberre vonatkozó foglalkoztatási adatok.

Az S&P 500 index idei alakulása Forrás: Investing.com

A csütörtöki erősödést egyébként a technológiai szektor vezette 1,1 százalékos izmosodással, míg a pénzügyi szektor 1 százalékot emelkedett.

Az egyik legdivatosabb papírnak számító Netflix volt az S&P legnagyobb nyertese,

ahogy 5,4 százalékos erősödéssel fejezte be a napot. Ráadásul a Netflix megütötte a mindenkori napon belüli rekordját is.

Az S&P 500 úgy tud ilyen emelkedési sorozatot produkálni, hogy igen alacsony a volatilitás. Az index rövidtávú kilengéseit mérő CBOE Vix index opciós árfolyama 9,19 ponton zárta a napot, ami 1990 óta nem látott alacsony szint.

Mindenki figyel

Ezzel együtt a pénzügyi szektor teljesítményét az is megtámogatta, hogy a Szenátus elfogadta Randal Quarles személyét a jegybank felügyeleti vezetőjének. A befektetők ennek azért örülhettek, mert a várakozások szerint Quarles lazábban kezelheti majd a banki szabályozásokat.

Az egyik legfontosabb tényező viszont az, hogy

mi lesz Donald Trump adóreformjával.

Az amerikai részvénypiacok ugyanis igen érzékenyen reagálnak az ezzel kapcsolatos hírekre. Nem véletlen, hogy a csütörtöki emelkedést az is segítette, hogy a Képviselőház elfogadott egy 2018-as költségvetési határozatot, amely segíthet a republikánusoknak megkerülni a demokratákat az adóreform megteremtésében.