Percről percre

Oroszország előretört Harkovnál, Ukrajna drónokkal támadott olajfinomítókat

Események

Ukajna, aknavető
Kiképzésen lévő ukrán katona lő egy aknavetővel
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 814. napjáról.

 

23:58
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy ukrán drónt Belgorod felett

Az orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítettek egy ukrán drónt Belgorod térsége felett – jelentette az orosz védelmi minisztérium .

Május 17-én, moszkvai idő szerint 23 órakor megállították a kijevi rezsim újabb kísérletét, hogy drónnal terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén lévő célpontok ellen 

– áll közleményben.

 


 

23:13
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Több támadás is történt Odesszában

Az orosz fegyveres erők megtámadták az odesszai régióban található Juzsnij város kikötőjét péntek este. A kikötőben önvezető hajókat és nagy hatótávolságú rakétákat fejlesztenek. Egy Telegram-csatornán számoltak be a füstről a támadás után.

Nem sokkal azelőtt az orosz hadsereg csapást mért egy katonai egységre Odessza külvárosában.

 

 

22:42
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Többen megsérültek a szentpétervári robbanásban

A Szentpétervári Katonai Akadémia egy relikviája robbant fel péntek este 8 órakor. Valószínűleg magától aktiválódott a töltet.

Az esetet vizsgálják és Szentpétervár kormányzója, Alekszandr Beglov kijelentette, hogy nem támadás okozta a robbanást, bár az eset a Védelmi Minisztérium fennhatósága alá tartozik - valamint a lakosság pedig csak hivatalos információkból tájékozódjon az eset kapcsán. 

21:51
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság új szankciókat jelentett be

A szankciók Oroszország Észak-Koreával folytatott "fegyverek olajért" kereskedelmét célozzák és három észak-koreai és oroszországi vállalatot és egy magánszemélyt érintenek.

21:12
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Szigorúbb büntetés vár azokra, akik nem akarnak harcolni

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta a törvénymódosításokat, amelyek növelik a behívó megkerülésének és a mozgósítási szabályok egyéb megsértésének bírságait.

20:36
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Fontos orosz állásokat támadtak az ukránok

Az ukrán drónok május 17-én több oroszországi katonai létesítményt is megtámadtak.

 

20:06
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Gyerekeket mentettek ki a megszállt területről

A herszoni terület orosz megszállás alatt álló részéről 4 gyereket mentett ki Ukrajna. A kimenekített gyerekek 2 és 12 év közötti korúak - közölte Oleksandr Prokudin helyi kormányzó május 17-én.

19:50
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 200 négyzetkilométernyi terület orosz kézen

Az orosz erők már több mint 200 négyzetkilométert felszabadítottak Harkov régiójában, beleértve a régió északi részét is – jelentette be Vitalij Gancsev a térség orosz katonai-polgári közigazgatásának vezetője.

A csapataink mélyen benyomulnak Harkov régiójába. A régió északi részét már részben felszabadították – több mint 200 négyzetkilométert

 – mondta a VGA Telegram csatornán közzétett videóban. Hozzátette, hogy ma is nagyon komoly ütemben haladnak.

19:11
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Elítéltek kerülnek az ukrán seregbe

Volodimir Zelenszkij két kulcsfontosságú új törvényt írt alá a katonai szolgálattal kapcsolatban. Az ukrán elnök ma délután aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi az elítéltek bizonyos részének, hogy a hadseregben szolgáljanak. Emellett külön törvényt írt alá, amely növeli a pénzbírságot azoknak, akik nem tartják be a hadsereg mozgósítási szabályait.

Ukrajna megpróbálja pótolni a munkaerőhiányt, egyes katonai elemzők szerint ez Kijev legnagyobb kihívása egy sokkal nagyobb ellenséggel szemben. Az elítéltek toborzása várhatóan csak több ezerrel növeli majd az elítéltek számát – mondta David Arakhamia magas rangú törvényhozó a hónap elején.

18:42
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin: Harkov elfoglalása „nem része a tervnek”

Vlagyimir Putyin azt nyilatkozta, hogy Harkov elfoglalása nem része Oroszország jelenlegi tervének. Ehelyett Moszkva "pufferzónát" kíván létrehozni Oroszország saját biztonsága érdekében - mondta. Putyin egy Kínában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy minden művelet a tervek szerint zajlik, és hozzátette, Kijev okolható a harkovi támadásért.

Ami azt illeti, ami Harkov irányában történik. Ez is az ő [Ukrajna] hibájuk, mert ágyúzták, és sajnos továbbra is ágyúzzák a határ menti területek lakóterületeit, beleértve Belgorodot is

 – tette hozzá.

Az orosz miniszterelnök elmondta, hogy civilek halnak meg és az ukránok közvetlenül a városközpontban lévő lakónegyedekre lövöldöznek.

17:33
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megerősíti Szumit

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint Kijev csapatokat készít fel az északi Szumi régió védelmére. Olekszandr Szirszkij szerint erre azért van szükség, mert a harcok fokozódása miatt a következő lehetséges célpont Szumi.

17:03
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország taktikája a harkovi fronton

Olekszandr Szirszkij főparancsnok május 17-én közölte, hogy az orosz erők kibővítették támadó hadműveleteiket Harkov régiójában, így Ukrajna újabb tartalékos katonák telepítésére kényszerült.

Oroszország Harkiv elleni támadása csaknem 70 kilométerrel bővítette az aktív harcok területét – tette hozzá –, amelynek célja, hogy Ukrajnát arra kényszerítse, hogy a megmaradt erőforrásait a térségbe terelje.

16:04
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az orosz csapatok előrenyomulnak, de a helyzet „stabilizálódott”

Volodimir Zelenszkij szerint Harkovban a mai napon "stabilizálódott" a helyzet – idézte az államfőt az RBC-Ukraine hírügynökség. Zelenszkij szerint az orosz erők 10 kilométert előrenyomultak a térség egyik területén, amelyet Moszkva intenzíven célbavett.

Ma védelmi erőink stabliziálták ezen a területen a helyzetet

 – mondta.

15:00
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Evakuálják Szumit

Szumi régiójában a hatóságok több ezer ember evakuálását tervezik – jelentette be a helyi regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője, Vlagyimir Artyuk a Telegramon.

Artyuk elmondta, hogy az elmúlt három napban több mint ezer embert, köztük 200 gyereket evakuáltak a térségből. Hozzátette, több mint hatezer ember evakuálását tervezik a régióból.

14:49
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

A valaha volt legnagyobb dróntámadás

Május 17-én, pénteken éjjel Oroszország négy régióját 102 drónnal támadta meg Ukrajna – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

A védelmi minisztérium szerint a légvédelmi rendszerek 51 drónt semmisítettek meg és tartóztattak fel a Krím felett, 44 drónt Kuban felett, 6-ot Belgorod régiója felett és egyet Kurszk régió felett. Ezenkívül a fekete-tengeri flotta járőrhajói hat ukrán pilóta nélküli hajót semmisítettek meg a Fekete-tengeren.

14:05
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített Shahed drónok

Az ukrán légvédelem lelőtte mind a 20 Shahed típusú drónt, amelyeket egy orosz támadás során indítottak május 17-én éjjel - közölte Mikola Olescsuk légierő parancsnoka. 
 

13:31
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz a Tuapse-i olajfinomítóban

Tűz ütött ki egy olajfinomítóban az oroszországi Krasznodar régiójában található Tuapse városában május 17-én éjjel egy dróntámadás után – közölte a regionális hadműveleti parancsnokság.
 

12:27
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Benzinkút gyulladt ki Belgorodban

Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint az ukrán erők több települést is megtámadtak Belgorod régiójában május 16-17-én. Egy benzinkút megrongálódott, két ember meghalt.
 

11:57
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Célpontban Szevasztopol

Több tucat UAV és haditengerészeti drón vette célba Szevasztopolt és a közeli Balaklavát május 17-én a hajnali órákban, ami a térségben részleges áramszünetet okozott. Ennek okán  helyi iskolákat bezárták.

11:11
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte Novorosszijszk kikötőjét és olajraktárát

Drónok és rakéták csaptak le egy olajfinomítóra és egy kikötőre az oroszországi Novorosszijszk városában május 17-én a hajnali órákban. A robbanások következtében áramkimaradások okoznak problémát az érintett területen.

 

10:13
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb IMF-misszió

A Nemzetközi Valutaalap a következő hetekben új ukrajnai misszióba kezd, hogy felmérje 15,6 milliárd dolláros hitelprogramját és a legújabb gazdasági fejleményeket – mondta Julie Kozack, az IMF szóvivője. A hitelfelülvizsgálati misszió az IMF Ukrajna adósságfenntarthatóságára vonatkozó elemzését is felülvizsgálja. 
 

09:40
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Találat érte a krími repteret

Műholdfelvételeken és egyéb forrásokon alapuló jelentések szerint az ukrán támadások egy vagy több orosz harci repülőgépet és fontos repülési infrastruktúrát semmisítettek meg a megszállt Krím-félszigeten lévő Belbek légitámaszponton.
Az ATACMS rakétákkal végrehajtott ukrán csapásokat az oroszok állítólag visszaverték.

09:05
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Emberi pajzsok

Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy elfogott és megölt civileket a határ menti Vovcsanszk városában, és mintegy 35-40 embert „emberi pajzsként” tart fogva  a parancsnoki főhadiszállásuk közelében. Moszkvából nem érkezett válasz a vádakra.

08:32
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Meglepően gyenge ukrán védelem

Oroszország gyors előretörése Harkovban komoly kérdéseket vet fel Kijev védekezési képességével kapcsolatban. "Ukrajna számára öngyilkos, hogy a határon van a fő védelmi vonala, ahol az oroszok tüzérséggel és siklóbombákkal támadhatnak, miközben az ukránok nem lőhetnek orosz területre a Himars rakétákkal az amerikai korlátozások miatt" - véli George Barros, az Institute for the Study of War elemzője.

08:03
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-parancsnok beszélt a frontról

Christopher Cavoli, a NATO európai parancsnoka szerint noha az egy hét alatt orosz kézre került 278 km2-nyi terület az eddigi legnagyobb orosz eredmény egyetlen műveletben 2022. decembere óta, nincs a térségben akkor aorosz erő, emivel jelentős áttörést érhetnének el.
Cavoli szerint Ukrajna nagy mennyiségű lőszert, rövid hatótávolságú légvédelmi rendszert és jelentős mennyiségű páncélozott járművet csoprotosít át a térségbe.
 

07:10
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Pufferzónának szánják

Elemzők szerint Vovcsanszk és környékének elfoglalásával egyfajta pufferzónát akarnak létrehozni az oroszok, hogy megakadályozzák a határ orosz oldalán lévő belgorodi régió elleni ukrán drón- és rakétatámadásokat.
Hasonló támadást tervezhetnek Szumi térségében is.

06:39
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Kazettás lőszer robbant

Hat ember megsebesült csütörtökön, amikor felrobbant egy kazettás lőszer a Vovcsanszk város elleni orosz támadás során – közölték helyi tisztviselők, miközben a katasztrófavédelem dolgozói és önkéntesek mentették ki az ágyúzással érintett embereket. A sérültek között két orvos is van. Mintegy 8000 civilt evakuáltak a városból.

05:52
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

A leghosszabb légiriadó

Az eddigi leghosszabb, 16 és fél órán át légiriadót élték át Harkov lakói csütörtökön. Oleh Szinjehubov regionális kormányzó szerint legalább öt orosz drón csapódott be a városba. Egyelőre nincs hír sebesültekről vagy áldozatokról.

04:51
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Harkovban volt a vezérkari ülés

Az épp orosz támadás alatt álló Harkovban tartott vezérkari ülést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Napi videójában beszámolt arról, hogy a katoai vezetőkkel átbeszélték a Harkov térségében zajló harci műveleteket, az emberek védelmét, valamint az állásaikat védő egységek igényeit. 
"Ellentámadásaink folyamatban vannak, de még több eredmény kellene a támadások visszaszorítása érdekében" - mondta Volodimir Zelenszkij. 
 

04:47
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 6024 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7345 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
 

04:45
május 17, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.