Annyira várjuk az összeomlást, hogy az végül el is maradhat

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Miközben a piaci elemzők jelentős része már egy ideje kongatja a vészharangot, és készül az amerikai részvénypiac korrekciójára, a Goldman Sachs elemzője szerint erre egy ideig még nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Kicsi az esélye annak, hogy az amerikai részvénypiac a közeljövőben mélyrepülésbe kezd. Ennek pedig részben éppen az az oka, hogy a befektetők már nagyon várják a korrekciót – mondta a CNBC-nek David Kostin, a Goldman Sachs stratégája. Vagyis egyszerre van jelen az optimizmus és a kockázatkerülés.

A korrekciós hangulatot részben az indokolja, hogy az S&P 500 index már nagyon hosszú ideje nem mutatott jelentősebb gyengülést. Az elmúlt 14 hónapban például egyszer sem volt 5 százalékos esés, és már 19 hónap telt el azt követően, hogy egy nagyobb, 10 százalékos, korrekció utoljára bekövetkezett.

Noha Kostin szerint a piaci értékeltségek aggodalomra adnak okot, az elemző mégis úgy számol, az emelkedési széria még kitart egy ideig.

A befektetők ma a szkepticizmus és az optimizmus között ingadoznak,

ami egy igen sajátos helyzetet teremt. Bár számos tényező ad okot a félelemre, Kostin mégis úgy véli, ezek nem fognak összeállni egy eladási hullámmá.

Kettős hangulat

A félelemre okot adó tényezők között Kostin olyanokat említett, mint a rendkívül alacsony volatilitás, a magas értékeltségek, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos nehézségek, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szigorodó kamatpolitikája, a csökkenő kötvényhozamok, valamint a politikai bizonytalanságok.

Ezzel együtt a stratéga úgy számol,

az S&P 500 index az év végére 2400 ponton áll majd, ami mindössze 2,5 százalékos gyengülést jelentene a pénteki záróárhoz képest.

Kostin kiemelte továbbá az igen erős amerikai fogyasztást is, amely a második negyedévben a GDP 69 százalékát adta. Ez szintén olyan tényező, amely arra enged következtetni, hogy nem várható jelentősebb összeomlás a részvénypiacon.

Még kitarthat egy ideig a piac ereje Forrás: 123rf.com

Egyértelműen látszik azonban, hogy a befektetők elkezdték a korábbinál sokkal óvatosabban kezelni az amerikai piacot. Ezt támasztja alá, hogy az American Association legutóbbi felmérése szerint a befektetői optimizmus csak 29,3 százalékos volt, ami jelentősen alatta van a 38,5 százalékos hosszú távú átlagnak. A pesszimizmus szintje ezzel szemben 35,7 százalékos, ami viszont felülmúlja a 30,5 százalékos hosszú távú átlagot. A semlegesek 35 százalékot tettek ki, 4 százalékponttal meghaladva az átlagos szintet.

Erős alapok

A hosszú távú befektetők egyébként idén 81,1 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a részvénypiaci befektetési alapokból – derül ki a Bank of America Merrill Lynch adataiból. A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) azonban bőven ellensúlyozták a kiáramlást, mivel összesen 291,7 milliárd tőkét vonzottak.

Ezzel párhuzamosan a fogyasztói szektor is ellenállást mutat a gyengülésnek.

Júliusban ugyanis a vártnál lendületesebben, 0,6 százalékkal bővültek a kiskereskedelmi eladások,

ami a legjobb eredmény volt eddig 2017-ben.

Kostin mellett más elemzők is úgy vélik, hogy egyelőre nem kell számolni az összeomlással. A Leuthold Group vezető befektetési stratégája, Jim Paulsen például hangsúlyozta, miközben mindenki a Fed szigorítására figyel, kevesen veszik figyelembe, hogy a gyenge dollár, illetve az alacsony kötvényhozamok jelentős lökést adnak a gazdaságnak. A szakértő szerint a részvénypiaci korrekció csak akkor lesz aktuális, ha a mögöttes gazdasági fundamentumok is elkezdenek gyengülni.