A legdrágább papírokat is zsákolják a befektetők

wall street bull bika tőzsde hangulat
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 22: A police officer watches protestors during the "Flood Wall Street" protest on September 22, 2014 in New York City. The Flood Wall Street protest came on the heels of climate change march on September 21, that attracted over 300,000 protestors. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miközben az elmúlt időszakban sokan kezdtek aggódni az igencsak magas értékeltségekkel futó amerikai részvények miatt, az S&P 500 indexnek vannak olyan csillagászati árakon forgó papírjai, melyekre az elemzők többsége még mindig vételi jelzést ad.
Vágólapra másolva!

Van egy mondás az amerikai befektetők körében, amely úgy hangzik, a bikapiac éppen a vége előtt teljesít a legjobban. A nagy kérdés az, hogy mikor ér véget a jelenlegi bika futása, és ez mit fog jelenteni a befektetőknek.

A fenti mondást legutóbb a legendás befektető, Warren Buffett idézte 2013-ban. Azt követően az amerikai részvénypiaci bika tovább menetelt, és folytatta felfelé tartó útját a 2009 márciusában elért mélypontról. Miközben pedig az S&P 500 index az egyik rekord után dönti a másikat, a vállalati eredményekkel összemért részvénypiaci értékeltségek is folyamatosan emelkednek – írja a MarketWatch elemzése.

Jól mutatja ezt a trendet, hogy míg 2013 októberében a befektetők 14,2-szeres ár/profit értékeltséggel számoltak a következő évre, ez 2017 októberére a 17,7-szeres szintig emelkedett.

A bika jövője

Noha nem lehet előre megjósolni, pontosan mikor ér véget egy bikapiac, sokan úgy vélik,

most jutottunk el arra a pontra, amikor a befektetők minden kétséget maguk mögött hagytak,

vagyis lényegében töretlen optimizmus uralkodik a piacokon. Ez pedig igen gyakran a bikapiac végét vetíti előre.

Sokan még nem építik a fedezéket Forrás: Pixabay.com

Azonban még ha közeledünk is a nagy felfutás végéhez, még mindig vannak olyan S&P 500 részvények, melyeket a Wall Street elemzői vételre ajánlanak,

noha az értékeltségeik az egekben szárnyalnak.

A MarketWatch úgy gyűjtötte össze a 10 legdrágább vételre ajánlott papírt, hogy kizárta az olajcégeket (a 2014-ben kezdődő beszakadás miatt, amely eltorzítaná a képet), illetve az ingatlanbefektetésben utazó vállalatokat, mivel ezek teljesítményét az átlagostól eltérően méri a piac.

Papírok a csúcson

Végül a következő 10-es lista alakult ki: Incyte (biotechnológia), Amazon (internetes kiskereskedelem), Autodesk (szoftver), Netflix (TV), Salesforce.com (szoftver), Charter Communications (TV), Align Technology (egészségügy), Vertex Pharmaceuticals (biotechnológia), Idexx Laboratories (egészségügy), Red Hat (szoftver).

Az elemzés külön kiemeli a Charter Communicationst, melynek bevételei igen látványos emelkedést mutattak, köszönhetően a vállalat 2016-os újraszervezésének – a cég összeolvadt legnagyobb riválisával, a Time Warnerrel, illetve a Bright House-szal.