Ezek a részvények szárnyalnak Trump megválasztása óta

politics Horizontal
(FILES) This file photo taken on September 22, 2017 shows US President Donald Trump speaking during a rally for Alabama state Republican Senator Luther Strange at the Von Braun Civic Center in Huntsville, Alabama. President Donald Trump triggered a backlash from the US professional sports world on September 23, 2017, withdrawing a White House invitation to the NBA champion Golden State Warriors after condemning NFL players protesting the national anthem. A day after Trump had decried activist National Football League stars as "sons of bitches" who should be fired for kneeling or sitting during renditions of The Stars and Stripes, the US leader turned his ire to basketball's reigning champions and star player Stephen Curry.Curry said Friday he would not attend a White House reception if his team was invited in accordance with a tradition that stretches back several decades. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Vágólapra másolva!
Noha a Donald Trump megválasztását követő rali idővel kissé erejét vesztette, számos olyan amerikai papír van, amelynek szárnyalása a mai napig kitart. Ez az emelkedési széria azonban nem kizárólag az amerikai elnök érdeme.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök hétfőn boldogan közölhette a Twitteren, hogy a november 8-i megválasztása óta a „részvénypiac több mint 25 százalékot emelkedett". Amennyiben a „részvénypiac" alatt a Dow Jones Industrial Average benchmark mutatót értjük, úgy Trumpnak kétségkívül igaza van – írja a MarketWatch.

A Dow Jones ugyanis valóban 25 százalékot emelkedett (visszaforgatott osztalékokkal) a 2016 november 8-i zárása és 2017. október 13. között. Az S&P 500 index ezzel együtt csupán 22 százalékot izmosodott – derül ki a FactSet adataiból.

Nyertes indexek

A Dow Jones index 30 tagja közül egyébként

mindössze három olyan papírt találunk, amely november 8. és október 13. között mínuszban teljesített.

Az Exxon Mobil 1 százalékot, az IBM 2 százalékot, míg a General Electric 19 százalékot süllyedt a vizsgált időszakban. A legjobb három papír azonban igen szépen teljesített: A harmadik McDonald's 49 százalékot, a második Caterpillar 58 százalékot, míg az első Boeing 88 százalékot menetelt, mióta Donald Trumpot megválasztották az Egyesült Államok elnökének.

A Dow Jones index teljesítménye Forrás: Investing.com

Mindemellett az S&P 500 indexnek is volt 12 olyan tagja, amely több mint 75 százalékot izmosodott tavaly november óta. Ezek közül öt olyan volt, amelynek az emelkedése meghaladta a 100 százalékot. Az Advanced Micro Devices 103, az Align Technology 117, az NRG Energy 128, a Micron Technology 132, az Nvidia pedig 175 százalékot emelkedett. Érdekesség, hogy a legjobb öt vállalat közül mindössze kettő (NRG, Align) nem a félvezetőiparban tevékenykedik.

Kedvező légkör

Ez utóbbi jelenség pedig arra is utal, hogy

az elmúlt időszak részvénypiaci felfutása nem tulajdonítható teljes egészében Donald Trump politikájának vagy a hozzá fűzött reményeknek.

A félvezetők iparága ugyanis igen jelentősen profitál a piaci felfutásból, amelyet többek között a játékipar vagy a „big data" hajt.

Az sem mellékes, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed – és más nagy központi bankok – továbbra is ellátják a piacokat bőséges mennyiségű likvid tőkével, a kamatok pedig még mindig rekord közeli alacsony szinteken állnak. Ez pedig egyértelműen a nagyobb hozamokkal bíró részvények felé tolja a befektetőket, ami viszont természetesen az indexeket is meghajtja.