Újabb pofont kapott a londoni ingatlanpiac

Londoni City
Buildings in the City of London as viewed from Waterloo Bridge on Saturday, Jan. 28, 2017, in London, United Kingdom. The City of London is the main hub of financial services in the United Kingdom and is often termed 'The City'. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Júniusban ismét csökkenést mutattak a londoni ingatlanárak, aminek köszönhetően az elmúlt három hónapban már kétszer tapasztalt zsugorodást a brit főváros piaca. A friss mérés szerint továbbra is a politikai bizonytalanság okozza a legnagyobb nyomást.
Vágólapra másolva!

Míg az országos ingatlanárak 0,4 százalékkal enyhültek Nagy-Britanniában, addig a londoni piacon 2,4 százalékkal csökkentek az árak – idézi a Bloomberg a Rightmove hétfőn közzétett adatait. A fővárosban 2010 óta nem volt ekkora esés júniusban, és éves alapon 1,4 százalékos volt az árcsökkenést. Országos szinten az éves áremelkedés a friss adatokkal együtt 2013 óta nem volt ilyen gyenge.

Jól érzékelhető, hogy Londonban a vásárlói aktivitás továbbra is nyomott, összehasonlítva az elmúlt évek ralijával

– foglalta össze az eredményt a Rightmove csapata.

Ráadásul a mostani adat nem az egyetlen, amely arra utal, hogy a londoni ingatlanpiac egyre veszít a lendületéből. Azzal együtt, hogy számos első vásárló kiárazódott a piacról, a brexit és az általános politikai bizonytalanság Nagy-Britanniában tovább gyengítheti a keresletet.

Politikai bizonytalanságok helyeznek nyomást a brit ingatlanpiacra Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Ezzel párhuzamosan a Halifax ebben a hónapban kimutatta, hogy az ingatlanárak negyedéves emelkedése az elmúlt négy évben nem volt ilyen lassú. Az ingatlanpiaci fejleményeket mérő szervezetek számai alapján az látszik, hogy

Londonban érzékelhető a legélesebb gyengülés.

Ez elsősorban a legdrágább kerületekben található ingatlanok árcsökkenésének tudható be.

Mára egyértelműnek tűnik, hogy

a jövőben fennmaradnak a politikai bizonytalanságok, amelyek hagyományosan negatív hatást gyakorolnak az ingatlanpiacra

– hangsúlyozta Miles Shipside, a Rightmove igazgatója. Hozzátette, azzal, hogy nyolc éve először mértek árcsökkenést júniusban, világossá vált, hogy a politikai stabilitás hiánya kétségkívül meghatározó faktorrá vált az ingatlanpiacon.