A szaúdiak már megint felforgathatják a piacokat

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Noha a világ legnagyobb cégének tartott Saudi Aramco olajvállalat pontos értéke vitatott, az nagyon valószínű, hogy a régóta emlegetett tőzsdére lépése az egész világpiacra hatással lenne.
Vágólapra másolva!

A Saudi Aramco igen régóta várt kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO) immáron szimbólumává vált annak a folyamatnak, melynek során Szaúd-Arábia igyekszik megnyitni gazdaságát a külföldi befektetők tőke előtt. Bár az nem világos, hogy az olajcég pontosan mennyit ér – a 2 ezer milliárd dollártól a 400 milliárdig számos különböző becslés van –, az biztosnak tűnik, hogy

a tőzsdére lépése meg tudná mozgatni a piacokat Tokiótól Torontóig

– írja a Bloomberg.

Az Aramco részleges privatizációja jelentős befektetői figyelmet eredményezne – mondta a UBS Wealth Management feltörekvő piaci részlegének vezetője, Michael Bolliger. Egy szélesebb körű privatizációs program részeként ugyanis megerősítené azt a képet, hogy Szaúd-Arábia fokozatosan megnyitja kapuit a nemzetközi befektetők előtt.

Részvénypiacok

Mindazonáltal nem mellékes, miként hatna a különböző piaci szegmensekre, ha az Aramco tőzsdére lépne. Szaúd-Arábia hazai tőzsdéje, a Tadawul, 440 milliárd dolláros teljes kapitalizációval bír, amellyel a legnagyobb az egész Közel-Keleten.

Amennyiben csupán 5 százalékát értékesítenék az Aramcónak,

az egyes számítások szerint több mint 100 milliárd dolláros tőkebevonást eredményezne.

Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy ezzel az Aramco tőzsdére lépése a valaha volt legnagyobb lenne, de azt is, hogy a szaúdi tőzsde egyedül csak igen bajosan tudná befogadni az üzletet.

Jelentős mennyiségű pénz mozdulna meg az Aramco tőzsdére lépésével Forrás: DreamsTime

Miközben a külföldi befektetők aránya a Tadawulon csupán 4 százalék, a fentiekből az következne, hogy a szaúdiaknak szinte biztosan be kellene vonniuk legalább egy külföldi partnert az üzlethez.

Amellett, hogy Szingapúr és Hongkong is erősen lobbizik a részvételért, az Aramco vezetői úgy nyilatkoztak, fontolóra veszik New York, London, Tokió és Toronto esetleges bevonását is.

Indexek

A történelem legnagyobb tőzsdére lépése, függetlenül attól, pontosan hol történik, szinte biztosan kihatna a nemzetközi befektetők által követett részvénypiaci mutatókra. A történet akkor válik majd igazán izgalmassá,

ha Szaúd-Arábia 2018-ban valóban helyet kap az MSCI Emerging Market indexben.

A korábbi 5 százalékos értékesítéssel számolva, az Aramco egyedül a mutató 2,4 százalékát adná – mondta Mohamad Al Hajj, az EFG-Hermes Holding részvénypiaci stratégája. Ez pedig elég lenne ahhoz, hogy a cég bekerüljön az öt legnagyobb vállalat közé, olyanok mellé, mint a Samsung vagy az Alibaba.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

A Tadawul jelenlegi értéke alapján egyébként Szaúd-Arábia 2,8 százalékos részesedést kapna a benchmark mutatóban, amely viszont a duplájára emelkedne az Aramco tőzsdére lépésével.

Olajár

A világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia ebben a hónapban jelentette be, hogy nyolc éve nem látott mértékben vágja vissza az olajkitermelését.

Az Aramco IPO árát, illetve a tőzsdére lépés sikerét azonban mindenképpen meg fogja határozni az olaj árának alakulása.

A fekete arany jelentősége ráadásul a következő időszakban sem lesz elhanyagolható. Noha a tiszta energia egyre nagyobb teret nyer magának, a várakozások szerint a következő két évtizedben még mindig az olaj adja majd a világ összes energiájának nagyjából a harmadát.

Devizapiac

A szaúdi riálra kötött határidős jegyzések megugrottak az elmúlt időszakban, ahogy egyre többen kezdtek fogadni az immáron három évtizede tartó dollárhoz kötöttség ellen. A szaúdi devizatartalékok ezzel együtt 2014 augusztusa és tavaly december között

több mint 200 milliárd dollárral 528 milliárdra csökkentek,

ahogy az állam igyekezett enyhíteni a költségvetési nehézségeket.

Az olaj hordónkénti árának alakulása Forrás: Investing.com

Jóllehet az olajnagyhatalom 17,5 milliárd dolláros kötvényeladása hozzájárul ahhoz, hogy 18 hónapos mélypontra fogja vissza az egy éves határidős devizajegyzéseket, az Aramco által esetlegesen bevont tőke feltehetően tovább fokozza majd az árfolyamrögzítés elleni fogadásokat.

Hitelezés

Az Aramco tőzsdére lépése a szaúdi pénzügyi rendszerben is változásokat okozhatna. Az ország bankközi hitelezésének költsége ugyanis októberben a válság óta nem látott csúcsra futott, majd a feltörekvő piaci viszonylatban rekordnak számító kötvénykibocsátást követően csökkeni kezdett.

A szaúdi olajcég részvényeinek eladása valószínűleg likvid tőkével árasztaná el a közel-keleti állam bankjait, aminek következtében ez a költség feltehetően tovább zsugorodna.