Kemény vágásokra készül az olajhatalom

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia minden eszközzel csökkenteni akarja költségvetési hiányát, amely immár a legnagyobb a világ 20 legjelentősebb gazdasága közül. Források szerint több mint 20 milliárd dollárnyi kormányzati projektet kaszálhat el az olajhatalom, miközben negyedével foghatja vissza minisztériumai költségvetését.
Vágólapra másolva!

A szaúdi kormány több ezer állami projektet vizsgálhat felül, összesen 69 milliárd dollár értékben, melyek harmadát meg is szüntetheti – írja a Bloomberg. Az intézkedések így több éves hatást gyakorolhatnak a költségvetésre. Ezzel párhuzamosan egy másik terv szerint egyes minisztériumok összeolvadhatnak, míg mások megszűnhetnek.

A világ legnagyobb olajexportőrétől mindez nem lenne túlságosan meglepő, mert Szaúd-Arábia már egy ideje komoly lépéseket tesz, hogy gátat szabjon a költségvetési hiánynak, amely

tavaly a GDP 16 százalékára emelkedett.

A Nemzetközi Valutaalap szerint 2017-re a hiány egyébként 10 százalék alá kerülhet.

Noha a szaúdi pénzügyi és gazdasági tárca nem kommentálta a híreket, a VTB Capital vezető közgazdásza úgy látja, a bevételek és a gazdaság diverzifikációját célzó stratégiák csak közép- és hosszú távon térülhetnek meg. Rövidtávon az elsődleges kérdés az, hogy Szaúd-Arábia miként tud együtt élni az alacsony olajárral, miközben csökkenti kiadásait és hozzányúl a devizatartalékokhoz.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

A szaúdi vezetés egyébként a királyság történetének legnagyobb gazdasági átalakítását akarja végrehajtani, melynek része az olajtól való függőség csökkentése, illetve az állami olajóriás, az Aramco piaci értékesítése. Emellett az ország létrehozná a világ legnagyobb szuverén vagyonalapját is.

Mindazonáltal az államháztartás javítását célzó intézkedések negatív oldala, hogy lassítják a gazdaságot. Ezt támasztja alá, hogy

az idei első negyedévben zsugorodott az ország olajtól független GDP-je.

Az elemzők éppen ezért hangsúlyozzák, hogy a szaúdi taktika egy kétélű kard, mivel a kormányzati kiadások csökkentése a magánszektor növekedésének lassulását is eredményezi, ami már a gazdasági indikátorokban is tetten érhető.