Csúnyán zárta az évet az arany

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Noha az arany az elmúlt héten némi emelkedést produkált, kemény decembert könyvelhetett el. A Donald Trump megválasztását követő napon ugyanis a befektetők azonnal elkezdték eladni az aranyat, ez a hangulat pedig az év végéig kitartott.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi erősödés ellenére az arany nyolc egymást követő héten tapasztalt tőkekiáramlást – idézi a CNBC a Bank of America Merrill Lynch legutóbbi elemzését. Ilyen hosszú sorozatra pedig az elmúlt három évben nem is volt példa.

Mivel az arany klasszikusan menedékeszközként szolgál a piaci felfordulások idején, nem meglepő, hogy a nemesfém közel 2 százalékot erősödött az amerikai elnökválasztást megelőző egy hónapban, majd az azt követő két hét során 5 százalékot gyengült. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a befektetők elkezdték áthelyezni a tőkét olyan eszközökbe,

melyekre pozitív hatást gyakorolhatnak az új elnöktől várt fiskális élénkítések

– mondta Stacey Gilbert, a Susquehanna stratégája.

Gilbert szerint az, hogy két hónap alatt mintegy 6 milliárd dollárnyi tőke távozott az aranyból, nem szükségszerűen rossz fejlemény. Figyelembe kell venni ugyanis, hogy ez nem fogja jelentősen lenyomni az arany árát, mivel

csak egy töredéke annak az összegnek, amely korábban a nemesfémbe áramlott.

Éppen ezért az is elképzelhető, hogy tőkekivonás mellett is áremelkedést láthatunk – tette hozzá.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Elsősorban arról van szó, hogy a befektetők jelentős tőkével rendelkeznek, így elkezdték átrendezni a portfólióikat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen megszabadultak volna az aranytól – mutatott rá Gilbert. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy az arannyal összefüggő tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) nagyjából 16 milliárd dolláros tőkebeáramlást könyvelhettek el a választásokat megelőzően.

Ennek ellenére azonban az arany 5 százalékot meghaladó mértékben zsugorodott az elnökválasztás előtti két hónap során, míg a The VanEck Vectors Gold Miners ETF 8 százalékot, az S&P SPDR Gold Trust ETF pedig több mint 7 százalékot gyengült az elmúlt két hónapban.

Mindemellett

az arany általános kilátásai elég gyengék

– tette hozzá Eddy Elfenbein, a Crossing Wall Street blog szerkesztője. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyanis ebben az évben várhatóan háromszor emel majd kamatot, ellenszelet generálva ezzel az aranypiacon, valamint fokozva a dollár erejét. Minden egyes kamatemelés árt egy kicsit az aranynak, így a befektetők számára az lehet a legjobb, ha távolságot tartanak a nemesfémtől – érvelt Elfenbein.