Nagyot lehet kaszálni a dollár évében

pénz dollár
An employee holds US dollar banknotes at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai jegybank várható politikája és az európai bizonytalanságok egyaránt megágyaznak idén a dollár erősödésének, a részvénypiaci befektetők is lecsaphatnak a kínálkozó lehetőségekre, melyek a zöldhasú izmosodásából adódnak.
Vágólapra másolva!

Tekintve a körülményeket, nem meglepő, hogy az amerikai dollár index 14 éves csúcsra ért a közelmúltban. Decemberben ugyanis az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed másodszor emelt kamatot a pénzügyi válság óta, ráadásul belengette, hogy a korábban vártnál több szigorítás következhet 2017-ben. Nem mellékesen a döntést követően kiadott jegyzőkönyv hangvétele két éve a legszigorúbbnak tekinthető.

Ezzel párhuzamosan Európának politikai bizonytalanságokkal kell szembenéznie, melyeket csak erősített a tavalyi brexitszavazás Nagy-Britanniában, illetve az olasz miniszterelnök lemondása. Emellett a Bank of Japan továbbra is tartja a negatív kamatpolitikáját, kiegészítve azt az agresszív kötvényvásárlással.

Mindez pedig

nem csupán a deviza-, de a részvénypiacokra is jelentős hatással van.

Éppen ezért a MarketWatch elemzője, Jeff Reeves olyan kereskedési stratégiákat gyűjtött össze, melyek megfelelőek lehetnek a dollár erejének kiaknázásához, illetve az esetleges csapdák elkerüléséhez.

Hazai a multi helyett

Köszönhetően a javuló munkaerő-piaci adatoknak, valamint az új amerikai vezetéstől várt élénkítéseknek,

az USA fogyasztói szektorhoz kapcsolódó részvényei szép kilátásokkal várhatták a 2017-es évet.

Mindazonáltal a fentiek tükrében különösen fontos, hogy jelentős eltérés van az elsősorban hazai, illetve a külföldi működésre is erősen támaszkodó cégek között. Az utóbbiakat ugyanis negatívan érintik a mostani komoly eltérések a devizaárfolyamok között.

Kockázatokat és lehetőségeket is rejt magában az erős dollár Forrás: AFP/Adek Berry

Példaként említhető a Wal-Mart, amelynél a kedvezőtlen devizaárfolyamok majdnem 2,5 százalékkal fogták vissza az egy részvényre eső nyereséget 2016 második negyedévében. Hasonló helyzetben volt a negyedik negyedévben a Nike, ahol az éves alapú bevétel növekedés a felére zsugorodott a devizanyomás miatt.

Ebből adódóan az elemzés hangsúlyozza, hogy a dollár kiemelkedő ereje mellett különösen nagy figyelmet érdemes szentelni

a multinacionális cégek működéséből fakadó kockázatoknak.

Emellett pedig nem hátrány figyelemmel követni az olyan, elsősorban az USA-ban működő vállalatok, mint a Foot Locker, amely az elmúlt években ragyogó pont volt az amerikai kiskereskedelmi szektorban.

Az alapok világa

Természetesen –hangsúlyozza az elemzés – a megfelelő diverzifikációt szem előtt tartva, nem a legjobb stratégia kizárólag amerikai papírokba befektetni. A földrajzi diverzifikáció ugyanis legalább annyira fontos, mint a szektorális.

Mindazonáltal attól, hogy valaki európai vagy japán részvényekbe fektet, még egyáltalán nem biztos, hogy ki lesz szolgáltatva a devizakockázatoknak. Vannak ugyanis olyan tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), melyek lényege, hogy

megvédik a befektetőt a kellemetlen devizahatásoktól.

Japánban például a Nikkei 225 index nagyjából 25 százalékot emelkedett a tavaly júliusi mélypontja óta. Ezzel szemben a devizahatásoktól védett WisdomTree Japan Hedged Equity Fund ugyanezen időszakban 35 százalékot erősödött. A hasonló védelemmel nem rendelkező iShares MSCI Japan ETF csupán 10 százalékot tudott izmosodni, köszönhetően a jen dollár ellen vívott nehéz küzdelmének.

A US Dollar Index teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan van olyan ETF is, amely közvetlenül a dollár index teljesítményén alapul. A PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund teljesítményét az adja, hogy a zöldhasú hogyan változik egy meghatározott devizakosárhoz képest – beleértve a jent és az eurót is. Az elemzés hangsúlyozza azonban, hogy ez messze kockázatmentes.

Ha ugyanis a dollár gyengül, a befektető ugyanúgy elveszítheti a pénzét, mintha a vásárolt részvényének árfolyama csökkenne.

Ha tehát valaki határozottan a dollár erejéhez kötődő befektetéseken gondolkodik – teszi hozzá Reeves – érdemes óvatosan kezelnie az Egyesült Államokon kívüli nemzetközi befektetéseit. Feltehetően ez a legegyszerűbb módszer a legtöbb befektető számára.