Ezek a legnagyobb családi cégek Magyarországon

Dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a magyar válogatottal kapcsolatos bejelentést tesz az OTP Bank székházában tartott sajtótájékoztatón 2016 március 21-én.

Galambos Petinek Dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a magyar válogatottal kapcsolatos bejelentést te
Az MLSZ elnöke hamarosan elkezdi keresni az új szövetségi kapitányt
Vágólapra másolva!
A legnagyobb hazai családi vállalkozásokról a Forbes magazin készített összeállítást. Az élen Bige László, Csányi Sándor és a Felcsuti Zsolt családja, de a lista 22. helyén szerepel Orbán Viktor édesapjának a cége is.
Vágólapra másolva!

A magazin számításai szerint péti Nitrogénművek és az NZRT-Trade Kft. tulajdonosai, azaz

Bige László és fiai egy 127 milliárd forint értékű műtrágya birodalmat irányítanak,

és a tavalyi évben hatalmas összeget, mintegy 41,5 milliárd forintot költöttek fejlesztésre.

Dr. Csányi Sándor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Míg Csányi Sándor a Forbes legutóbbi „gazdaglistáján" az első helyet szerezte meg,

a Csányi-család a családi vállalkozások listáján második lett.

Az OTP-vezérhez és fiához köthető Bonafarm is fejlődött az elmúlt év során, bár a cég eredménye némileg visszaesett, a család megszerezte a honi agrárszektor legnagyobb integrátor cégét, a KITE Zrt.-t. A csoport új gigavágóhídjának tesztüzeme a tervek szerint szeptemberben indul Mohácson, a szegedi és pécsi üzemeket pedig bezárják. Közben a csoporthoz tartozó Pick is tervezi egy újabb üzem létrehozását. Csányiék családi bizniszének értékét 104 milliárdosra taksálja a Forbes.

A harmadik helyre Felcsuti Zsolt és családja került a rangsorban.

A 100 milliárd forint értékű és Szingapúrban bejegyzett MPF Holdinghoz tartozik egy olyan patinás márka, mint az egykori szocialista nagyvállalat, a Fegyver- és Gázkészülékgyár (FÉG). A FÉG az olcsóbb konyhai gépek mellett ma már hőszivattyúkat és vízmelegítőket is gyárt. A Szingapúrba költöztetett MPF Holding pedig évről évre sikeresebb.

Zettwitz Sándor Forrás: Pályi Zsófia

A listán olyan családi vállalkozások is feltűnnek, mint az édesiparról az ingatlanra váltó, a Corvin-negyedet felhúzó Futó család cége, a 45,8 milliárd forint értékű Futureal-csoport (7.), a talán leghíresebb magyar családi vállalat, a Zwack Unicum Likőripari Nyrt. és a 17,5 milliárdos értékre becsült 77 Elektronika Műszeripari Kft., amelyet dédnagypapaként is irányít Zettwitz Sándor és családja. A cég egy világsikerű vércukorszintmérő berendezésnek köszönheti előkelő pozícióját.

A 25-ös lista 22. helyén a miniszterelnök édesapját, Id. Orbán Győzőt, szintén gyakorló dédnagypapát találjuk, aki családjával közösen birtokolja a 10,7 milliárd forint értékű gánti Dolomit Kőbányászati Kft.-t. A Dolomit Kft. tavaly elképesztő profitrátát produkált, 3,2 milliárdos forgalom mellett 1,1 milliárdos adózott eredményt ért el. Az elmúlt öt évben lendületesen növekedett a cég, a forgalmát megduplázta, üzemi, valamint adózott eredményét pedig megnégyszerezte a Forbes által közöltek szerint.