Az Orákulum megszedte magát Trump győzelmén

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
Jóllehet az Omahai Orákulumként is emlegetett Warren Buffett nyíltan támogatta Hillary Clintont az amerikai kampányban, a befektetési guru mégis több milliárd dollárt keresett a Donald Trump megválasztása utáni piaci felfutáson.
Vágólapra másolva!

A Berkshire Hathaway milliárdos vezetőjének befektetési portfóliója szinte felrobbant, miután Donald Trumpot november 8-án éjjel elnökké választották. Buffett elsősorban a számtalan pénzügyi cégben szerzett részesedésén keresett jelentős összeget – írja a CNBC. A bankpapírok árfolyamai ugyanis emelkedésnek indultak, ahogy Trump győzelmével felerősödtek a magasabb kamatokról és a csökkenő szabályozásokról szóló spekulációk.

Ennek következtében Buffett részesedései a fél tucat vezető pénzügyi társaságban elég erős,

4,3 milliárd dolláros nyereséget eredményeztek a gurunak,

miután november 9-én a piacok ráeszméltek Trump győzelmére – az összesítés a hétfő esti zárással végződik.

A bankok egyébként a KBW Nasdaq Bank Index alapján 13,5 százalékot erősödtek a vizsgált időszakban. A Berkshire B osztályú részvényei mindeközben 8,6 százalékos pluszt értek el a hétfői záráskor, éves alapon pedig több mint 20 százalékot izmosodtak.

Donald Trump győzelme sok pénzt hozott a gurunak Forrás: AFP/Mandel Ngan

Pusztán a részvények erősödése 3,8 milliárd dollárt adott hozzá Buffett személyes vagyonához, de ő maga és a cége együtt több mint 8,1 milliárdot keresett az eseményekkel.

Ráadásul ez még nem minden. A 2011-ben visszavásárolt opciós utalványok ugyanis feljogosítják Buffettet, hogy 700 millió Bank of America részvényt vegyen, egyenként 7,14 dolláros árfolyamon. Mivel pedig a bank papírja 15 százalékot erősödött, ez Buffett számára nagyjából 3 milliárd dolláros nyereséget jelent. Így tehát a guru

mindösszesen több mint 11 milliárd dolláros profitra tett szert a választás utáni periódusban.

A Berkshire képviselői nem kommentálták az adatokat a CNBC-nek, de Buffett a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy bár nem támogatta Trumpot, véleménye szerint, a megválasztott elnök megérdemel egy esélyt.