Megint nagyot kaszáltak a világ milliárdosai

gazdag, milliárdos, pénz, dollár, pénz, üzletember
Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabb emberei hétfőn több mint 35 milliárd dollárt kerestek, ahogy a részvénypiacok emelkedésnek indultak a hírre, hogy jelentősen megnőtt Hillary Clinton amerikai elnökké választásának esélye.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg Billionaires Indexen szereplő szupergazdagok nettó összvagyona 0,8 százalékkal emelkedett most hétfőn a múlt pénteki 4,4 ezer milliárd dollárról. A globális részvénypiacok és a nyersanyagok ugyanis egyaránt raliztak egyet, ahogy felerősödött a hit a befektetők körében, hogy a piacok által preferált Hillary Clinton lehet az USA következő elnöke.

Az amerikai milliárdosok közül többeknek ráadásul szoros érdekük is fűződik Clinton megválasztásához, hiszen

az USA leggazdagabb embereiből 17-en adományokkal is támogatták a demokrata jelölt kampányát

– írja a Bloomberg.

Ennek oka, hogy a piac úgy véli: Clinton elnöksége a szabályozások tekintetében nagyon hasonló lenne az elmúlt 8 évhez, és feltehetően kevesebb gazdasági változásra kellene számítani, ha a demokrata jelölt kerülne az elnöki székbe – hangsúlyozta Robert Lutts, a Cabot Wealth Management vezető befektetője.

Az Amazon vezér Jeff Bezos járt a legjobban a ralival Forrás: Frank Micelotta/Getty Images

Az amerikai milliárdosok adják egyébként a Bloomberg listájának egyharmadát, és ők is kerestek a legjobban 22 milliárd dollárral.

A nyertesek közül is kiemelkedett az Amazon alapítója, Jeff Bezos,

aki 68,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és 2,6 milliárdot kaszált a piaci felfutással. A 66 milliárd dollárral a világ negyedik leggazdagabb emberének számító guru, Warren Buffett 1,5 milliárdot keresett.

A nyereség azonban széles körben érintett számos szektort és iparágat. Ezt támasztja alá, hogy 118 olyan milliárdos volt, aki legalább 100 millió dollárt szakított hétfőn. A Mexikó leggazdagabb emberének számító Carlos Slim például 2,5 milliárd dollárt nyert azzal, hogy a mexikói peso emelkedésnek indult a hírre, hogy csökkentek Donald Trump esélyei. A világ milliárdosainak listáját 86,3 milliárd dollárral vezető Bill Gates is másfél milliárd dollárt keresett hétfőn.