Idén Trumpot hozza a Mikulás

Itt találkozhatsz a Mikulással, Mikulás
Vágólapra másolva!
Miközben a vezető amerikai részvényindexek a mindenkori csúcsaik körül mozognak, a Bank of America elemzője szerint van még tér a további emelkedéshez. A Donald Trump megválasztását követő felívelés ezzel egy igen sajátos Mikulás-raliba torkollhat.
Vágólapra másolva!

Ebben az évben a hagyományos év végi Mikulás-rali egy igen különleges Trump-raliként jelenhet meg – mondta a CNBC-nek a Bank of America vezető technikai elemzője, Stephen Suttmeier. A szakértő szerint az S&P 500 index elég jó formában van a brexit utáni és a Trump megválasztását követő ralik együttes eredményeként. Ráadásul a brexitszavazás utáni felpattanáshoz hasonló felívelés jöhet az év végére.

A két eseményt követő 8 nap részvénypiaci mozgásai igen komoly hasonlóságot mutatnak.

Míg a brit referendum után 3, addig Trump megválasztását követően 2 százalékkal erősödött az S&P 500. Suttmeier számára az egyik legfontosabb szempont, hogy mekkora félelem mérhető a piacon, melynek megállapításához a stratéga két mutatót mért össze.

Az egyik a hagyományos félelemindex, a VIX, míg a másik az amerikai részvényekre vonatkozó VXV. A VIX/VXV arány pedig egyszerűen arra utal, hogy milyen volatilitásra számítanak a kereskedők három hónapos távlatban a rövid távú kilengésekkel szemben. Amennyiben az így kapott szám 1,2 fölött van, úgy túlvett piacról beszélhetünk, míg az 1,0 vagy az alatti szint túladottságra utal – ez utóbbi pedig jelzi a félelemre adott taktikai reakciót.

Az S&P 500 index alakulása június eleje óta Forrás: Investing.com

Az eddigiekből az látszik, hogy a brexitszavazás és az amerikai választások előtt egyaránt komoly félelem alakult ki a piacokon. A jelenlegi állapotokat nézve azonban kiderül, hogy

a részvények új 52 hetes csúcsaik felé közelednek,

és ugyanez történt a brit népszavazást követően is – tette hozzá az elemző.

Suttmeier kiemelte, hogy az sem mellékes, milyen időszakokban ütött be a két váratlan esemény. A brexit ugyanis az év hagyományosan második legjobb három hónapjának közepén érte a befektetőket. Most pedig éppen az év legjobb három, illetve hat hónapos időszaka elé nézünk. A novembertől januárig, valamint áprilisig tartó szezon ugyanis általában igen erős a részvénypiacok számára.

A szezonalitás tehát a ralit támogatja – hangsúlyozza az elemző. Jóllehet van egy gyengébb ellenállási szint az S&P-ben a 2180-as és 2194-es szintek körül, de Suttmeier szerint ez áttörhető, és elérhető a 2200-2230-as tartomány.

A stratéga kiemelte, hogy olyan rali elé nézhetünk, melyet olyan izgalmas szektorok vezethetnek, mint a pénzügyi szféra vagy a félvezetőgyártók. Hangsúlyozva a mostani és a várható menetelés széles körű kiterjedtségét, Suttmeier jelezte,

igen komoly ciklikus erő tapasztalható most a részvénypiacokon.

Amíg pedig a rali megmarad ilyen széles körben, addig ő ragaszkodik ahhoz, hogy az emelkedés folytatódni fog.