Megnyomták a pánikgombot a befektetők

hangulat kockázat tőzsde befektetés rohanás
Vágólapra másolva!
A befektetők újra a készpénzbe menekülnek, ahogy ismét fellángoltak az aggodalmak a közelgő volatilitással kapcsolatban – derül ki a Bank of America Merrill Lynch alapkezelők körében végzett kutatásából. A megkérdezettek szerint három fő téma okozza a pánikot.
Vágólapra másolva!

A befektetői készpénzszintek 5,8 százalékra emelkedetek októberben, amire legutóbb a brexitszavazás után, illetve korábban csak 2001-ben volt példa – idézi a CNBC a Bank of America Merrill Lynch kutatását. Az anyagból kiderül, hogy

a menedzserek leginkább az Európai Unió szétesésétől félnek.

A megkérdezettek 20 százaléka jelölte meg ezt olyan valószínűtlen eseményként, amely jelentőst hatást gyakorolna a piacokra.

A második legnagyobb kockázatot – 18 százalékkal – egy friss félelem, a kötvénypiacok esetleges összeomlása jelenti, míg a harmadik helyre Donald Trump republikánus jelölt lehetséges amerikai elnökké választása futott be. A Trump győzelmével kapcsolatos félelemből adódó, úgynevezett „Trump-kereskedés" elég világos képet mutat: növekvő volatilitásra való fogadás, a mexikói peso, illetve a kötvények shortolása.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy miközben a menedzserek készpénzbe menekülnek, a részvénypiaci kitettség 7 hónapos csúcsra emelkedett, a kötvénypiaci viszont 10 hónapos mélypontra zsugorodott.

Noha a befektetők alapvetően kockázatosnak ítélik meg Trump esetleges győzelmét,

a piaci reakciókkal kapcsolatos várakozások azonban mégsem egyeértelműek.

Mivel a republikánus jelölt lehetséges intézkedéseinek hatásai körül sok a bizonytalanság, és a piacok igencsak kiszámíthatatlannak tartják Trumpot, így abban lényegében megegyezés van, hogy az esélyeinek növekedése bizonytalanságot hozna a választásokig. A kérdés sokkal inkább az, hogy a republikánus jelölt elnökségének hatásai mit jelentenének hosszabb távon.

Donald Trump esetleges elnöksége az egyik legfontosabb kockázati tényező Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Olson

Az AXA Investment Managers véleménye szerint, ha pártcsere történne a Fehér Házban, az feltehetően komoly idegességet okozna a piacokon – Obama elnöksége alatt egyébként az S&P 500 index 63 százalékot emelkedett – rövidtávon, de ez elmúlna. Ezt követően pedig előtérbe kerülhetne, hogy Trump masszív vállalati adócsökkentéseket és fiskális élénkítéseket harangozott be, melyek

az idegesség kifutása után pozitív hatást gyakorolhatnának a piacokra

– teszik hozzá. Az AXA számításai szerint ráadásul Trump győzelméből az MSCI U.S. Index minden szektora komolyan profitálhatna, míg Clinton elnökségével ez a haszon marginális lenne. Vagyis – mondják – a kezdeti reakciók után a piacok végső soron relatíve pozitívan jöhetnének ki Trump elnökké választásából.

Ezzel párhuzamosan egyébként a Goldman Sachsnál is úgy vélik, hogy amennyiben a demokraták nemcsak a Fehér Házban, de a Kongresszusban is elsöprő győzelmet aratnának, az alapvetően negatív hatással lenne a piacokra.