A megújulók már le is nyomták a szenet

Szélenergia környezetvédelem
TO GO WITH AFP STORY BY ELLA IDE - A picture taken on June 13, 2015 shows wind turbines in a wind farm near Oristano in Sardinia. In Sardinia's northwest, the crop from purple and golden fields of thistles and sunflowers is used to generate biomass energy, while on the rolling hills in the island's centre, towering white turbines spin gently in the breeze at Italy's second largest wind farm. With youth joblessness in the region at over 50 percent, many hoped the state's green incentives would not only breathe life into struggling family businesses, but attract companies from other parts of Italy and foreign multinationals which would create jobs. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Vágólapra másolva!
A megújuló energiák tavaly megelőzték a szenet a globális villamosenergia-termelésben – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség friss jelentéséből. A szervezet szerint a következő években igen komoly növekedésre számíthat a tiszta energia.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év fordulópontot jelentett a megújulók számára. A tiszta energiaforrások elérve a 153 gigawattot, meghaladták az 50 százalékos hozzájárulást a világ új energiakapacitásához. Ez a megelőző évhez képest 15 százalékos erősödést jelentett – idézi a CNBC a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentését.

A szervezet jelentése szerint tavaly nagyjából 500 ezer napelemet telepítettek naponta, miközben Kínában – amely a teljes megújuló kapacitásnövekedés 40 százalékát adta – minden órában 2 szélturbinát helyeztek üzembe.

Legutóbbi előrejelzésében a szervezet kijelentette,

a következő 5 évben további növekedésre számítanak,

óránkénti 30 ezer új napelem és 2,5 szélturbina telepítésével. Ezzel 2021-re a megújulók 28 százalékos részesedéssel bírhatnak a teljes villamosenergia-termelésben a tavalyi 21 százalék után.

Az IEA emellett arra számít, hogy 5 éven belül a megújulók a globális energiakapacitás több mint 60 százalékát adják majd, a világméretű növekedés központjai pedig egyre inkább a feltörekvő piacok lesznek.

Egyre jobban terjednek a megújuló energiaforrások Forrás: 123rf.com

A technológiai fejlődés, a növekvő verseny, valamint a nagyobb politikai támogatás egyaránt kedvez a megújulók terjedésének. A klímaváltozás szintén fontos tényezőnek számít csakúgy, mint a kormányzatok azon célja, hogy csökkentsék a légszennyezettséget és növeljék az energiabiztonságot.

Jóllehet a 2015-ös „kivételes" év volt, a szervezet jelentése hangsúlyozza, hogy továbbra is kockázatok övezik a megújulók bővülését. Egyrészt bizonyos országok visszafogták a beruházások ütemét, másrészt a szél- és a napenergia felhasználásának gyors növekedése felveti a rendszerintegráció problémáit is. Nem mellékesen pedig

a fejlődő gazdaságok számára a költségek továbbra is fontos szempontot jelentenek.

Noha az IEA üdvözölte a fejleményeket, a szervezet kiemelte, hogy az előrejelzése még mindig szerén ahhoz képest, hogy milyen mennyiségű kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a megújulókban. Az IEA éppen ezért – teszik hozzá – világszerte együtt fog dolgozni a kormányokkal, hogy maximalizálják a megújulókat a következő években.