Újra fellángolt a recessziótól való félelem

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Az aranynak sokkal drágábbnak kellene lennie a jelenlegi helyzetben – mondja a Global Macro Investor alapítója, Raoul Pal. A híres befektető szerint ugyanis a következő 12 hónapban beüthet a recesszió az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az arany elmúlt időszakban tapasztalt gyengülése némileg elbizonytalaníthatta a befektetőket. Noha a nemesfém ebben az évben 18 százalékot erősödött, október első teljes hetében három éve nem látott gyenge hét napot produkált.

Ráadásul a brexit körüli bizonytalanságok, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelési pályájával kapcsolatos találgatások inkább a dollár malmára hajtották a vizet. A magasabb kamatok ugyanis elsősorban az arany ellen hatnak, amely viszont klasszikusan menedékeszközként funkcionál a bizonytalan időkben – írja a MarketWatch.

Az arany és a dollár

Pal azonban ma úgy véli, hogy

az arany a legizgalmasabb menedékeszköz.

Meglátása szerint ugyanis, az Egyesült Államok gazdasága recesszióba fordul egy éven belül, és ha ez megvalósul, akkor – teszi hozzá – az arany árfolyama duplájára emelkedhet. Ha pedig a jegybankok megpróbálják további élénkítő lépésekkel stimulálni a lassuló gazdaságokat, az szintén az aranyat segíti majd.

Az arany árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A befektető másik kedvenc eszköze a dollár. Meglátása szerint ugyanis noha most a piaci szereplők inkább a dollár ellen fogadnak, az európai bankok nehézségei például arra engednek következtetni, hogy

az euró veszíteni fog vonzerejéből a zöldhasúval szemben.

Emellett pedig Pal úgy véli, a befektetők tévednek, amikor azt hiszik, a laza jegybanki politikák megakadályozzák a részvénypiacok gyengüléseit. Svájcban például 2015 óta negatív kamatok vannak, a részvénypiac pedig 1,6 százalékos esést produkált tavaly, míg idén közel 10 százalékos süllyedést mutat. Ezzel párhuzamosan Japánban, ahol idén léptették életbe a negatív kamatokat, a Nikkei mintegy 12 százalékot gyengült.

Menekülés a részvényektől

Jóllehet az amerikai S&P 500 részvényindex ebben az évben eddig 3,7 százalékot erősödött, Pal mégsem rajong az amerikai részvényekért. Sokkal fontosabbnak látja ugyanis az ISM indexet, amely több mint 300 feldolgozóipari vállalat véleményén alapulva jelzi a gazdaság állapotát. Bár az index szeptemberben 51,5 százalékra emelkedett a megelőző havi 49,4 százalékról, a közgazdászok mégis úgy hiszik, az amerikai feldolgozóipari szektor komoly kihívásokkal küzd.

Az euró/dollár árfolyam idei változása Forrás: Investing.com

Pal éppen ezért hangsúlyozza, hogy nagy különbség van a hivatalos narratíva és a gazdasági adatok valósága között. Az amerikai elnökválasztás előtt ugyanis senkinek nem áll érdekében azt kommunikálni, hogy az amerikai gazdaság rossz állapotban van, noha

a kereskedelmi és megrendelési adatok egyaránt recesszióra utalnak

– mondja.

A befektető kiemeli, az ISM együtt mozog az amerikai eszközökkel. A mutató 2011-ben érte el a csúcsát, azóta viszont az 50 százalékos szint körül mozog. Ha pedig elkezdi elérni a 47-46-os szinteket, a recesszió esélye 85 százalékra emelkedik. Hozzáteszi, ma igen közel állunk ahhoz, amikor ennek a valószínűsége igen magas.

Pal emellett kiemeli, a befektetőknek nem szabadna arra számítaniuk, hogy a Fed kamatemelése fenntartja a bikapiacot. Ha ugyanis a jegybank a következő két évben számos alkalommal kamatot emel, még akkor is igen alacsonyak lesznek a kamatszintek. A kamatok pedig követik, és nem vezetik a gazdasági ciklust – teszi hozzá. Éppen ezért, ha a gazdaság gyengül, a Fed lazítani fog.