A történelem szerint hatalmas rali közeledik

wall street bull bika tőzsde hangulat
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 22: A police officer watches protestors during the "Flood Wall Street" protest on September 22, 2014 in New York City. The Flood Wall Street protest came on the heels of climate change march on September 21, that attracted over 300,000 protestors. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Noha az amerikai részvénypiac most csökkenést mutat, ez a történelmi adatok alapján igencsak jó hír. Az októberi gyengülés ugyanis eddig gyakran elég szép menetelések előjele volt.
Vágólapra másolva!

Miközben az olyan kockázatok, mint a brexit vagy az amerikai elnökválasztás egyre nagyobb félelmet keltenek a befektetőkben, a MarketWatch elemzője, Mark Hulbert úgy látja, a kereskedők örülhetnek, ha az amerikai Dow Jones index csökkenést jelez októberben. Az elmúlt 120 év adatai ugyanis azt mutatják, hogy

az index december 31-ig átlagosan 6,8 százalékot erősödik az októberi mélypontjáról.

Amennyiben ez idén is így lesz, akkor is igen nehéz pontosan megjátszani a jelenséget, hiszen a konkrét mélypont csak később derül ki. Mindazonáltal az októberi mélypont így is igen különleges, ha historikus távlatban szemléljük. Az látszik ugyanis, hogy az azt követő erősödés a rendre a legizmosabb a 12 hónapban.

Ezt a mintázatot Hulbert olyan szezonális jelenségnek tudja be, amely a májusi eladási hullámhoz hasonlatos. A novembertől áprilisig tartó időszak produkálja ugyanis történelmi átlagban a legnagyobb emelkedést, míg a legkisebb erősödések általában nyárra tehetők.

A Dow Jones index teljesítménye Forrás: Investing.com

Ráadásul mindez összecseng még egy ígéretes jelenséggel a Wall Streeten. Az októbert ugyanis „medveölő" hónapként tartják számon. Ez azt jelenti, hogy

az 1900 óta előforduló 35 medvepiacból nyolc októberben ért véget.

Vagyis ha egy lejtmenet véletlenszerűen kifut, akkor igen nagy eséllyel októberben teszi ezt meg. Mindeközben csupán egyetlen bikapiac halt el októberben ugyanebben az időszakban.

Jóllehet az elemzés figyelmeztet, hogy a jelenlegi környezetben számos olyan kockázati tényező van, amely ledöfheti a bikát, így is az látszik, hogy a történelem számai alapján nem kell automatikusan pánikba esni, ha az október gyengén alakul.