A feltörekvő piacok éve lehet 2017

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Mivel a fejlett piacok befektetési lehetőségei nem túlságosan vonzók, a befektetőknek érdemes lehet a feltörekvők felé fordulni. A jövő év ugyanis könnyen ennek a régiónak a nagy időszaka lehet, még a kockázatok ellenére is.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a feltörekvő piacok a fejletteknél általában nagyobb kockázattal járnak, egy megfelelően diverzifikált portfólió mellett érdemes lehet megfontolni a feltörekvők jelentősebb súlyozását a következő évben – hangsúlyozza a MarketWatch elemzője, Jeff Reeves. Számos olyan tényező van ugyanis, amely arra utal, hogy nagy év előtt áll a régió.

A fejlett világnak igencsak középszerű évet jelent 2016. Az S&P 500 index nagyjából 4 százalékos emelkedést produkál, míg a Euronext 100 mutató 2 százalékot, a Nikkei pedig 9 százalékot süllyed. Ha ezeket a részvényindexeket összevetjük egyes feltörekvő piaci mutatók teljesítményével, kézzelfogható a különbség.

A brazil Bovespa 45 százalékot ralizik, míg az orosz MICEX 12 százalékos emelkedést mutat.

Ráadásul elég csak megnézni az iShares MSCI Emerging Markets ETF 16 százalékos hozamát, és egyértelművé válik a feltörekvő és a fejlett piacok közti komoly különbség. Miközben az idei évet igen nehézkesen kezdték a feltörekvők, most úgy tűnik, még csak a rali elején vagyunk.

Növekedési csomópontok

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3,1 százalékra vágta vissza a világgazdaság növekedési kilátását a 2016-os naptári évre, és 3,4 százalékra csökkentette a jövő évre vonatkozó várakozását. Ennek elsődleges oka, hogy

a fejlett gazdaságok továbbra is igen komoly növekedési problémákkal rendelkeznek.

Ígéretes év előtt állnak a feltörekvők Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ha viszont valaki vonzó növekedési kilátásokat keres, azokat a feltörekvő piacokon fogja megtalálni – emeli ki az elemzés. Ez pedig szintén a régió emelkedését vetítheti előre.

A nyersanyagok talpra állása

A feltörekvő piacok nagyban függnek a nyersanyagoktól, így ennek a területnek a jövője kiemelkedő fontossággal bír számukra. A jó hír viszont az, hogy számos befektető és a Moody's is úgy látja, az olaj, a fémek és más nyersanyagok már elérték az árfolyamaik mélypontját. Ebből pedig az következik, hogy ha beindul a drágulás, az egyértelműen pozitív hatást gyakorol majd a feltörekvőkre.

Tőkeáramlások

Az európai befektetők számára

a feltörekvő piaci részvények voltak a legvonzóbbak szeptemberben

– derül ki a Thomson Reuters Lipper nemrégiben kiadott jelentéséből. A szeptemberi 4,5 milliárd dolláros tőkebeáramlás mögött a feltörekvő kötvények állnak 2,6 milliárd dollárral.

A befektetők lecsapnak a vonzó hozamokra Forrás: 123rf.com

Nem mellékesen a feltörekvő piaci tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) voltak a legnagyobb nyertesei az ETF-ek közötti globális újtőke-áramlásnak szeptemberben 1,8 milliárd dollárral. Ez pedig elég egyértelművé teszi, hogy a befektetők számára is igen vonzók a feltörekvők teljesítményei más opciókkal szemben.

A kínai buborék

Jóllehet a veszélyes kínai buborékokkal kapcsolatos spekulációk állandóan terítéken vannak, az elemzés szerint érdemes arra is tekintettel lenni, hogy a legutóbbi kínai részvénypiaci szakadás egyáltalán nem hozta el azt a globális piaci katasztrófát, melyre oly sokan figyelmeztettek. Következésképpen bár Kínának számos kihívással kell megküzdenie, az egészséges mértékű tartózkodás és szkepticizmus megvédheti a befektetőket. Mindezek következtében úgy tűnik tehát, hogy a feltörekvő piacok igen izgalmas év elé néznek.